Menu Zavřít

Bitcoinová pyramida? Český Maximus Coin před úřady prchl na Maltu

26. 9. 2016
Autor: Marko Ahtisaari CC BY-SA via Flickr

Těžíme bitcoiny po Česku. Tak se začátkem září prezentovala společnost Maximus Coin v rámci PR článku na serveru CoinTelegraph. „Náš cloud mining je nejvýnosnější,“ holedbal se v něm údajný zástupce firmy sídlící v Česku Pavel Veselík. O pár týdnů později je všechno jinak.

„V čem tkví skutečné tajemství podnikání,“ klade si Veselík řečnickou otázku v citaci sponzorovaného článku pro server CoinTelegraph. „Přece v tom činit ve správný čas správná rozhodnutí. V Maximus Coin nabízíme uživatelům možnost stát se investory,“ říká muž, který je na internetu i v živnostenském rejstříku ve spojitosti s firmou nedohledatelný. „I člověk s minimálním kapitálem může investovat do těžby a získat zajímavé zisky,“ dodává.

Společnost, která v ČR zakotvila v srpnu (údajně), na svých internetových stránkách láká na vidinu až třísetprocentního zhodnocení vstupních investic během dvou měsíců. Uživatelům zároveň slibuje vysokou míru zabezpečení a transparentnost. Vše funguje na tzv. těžbě v cloudu. Zcela hypoteticky by vaše investice měla sloužit rozvoji či pronájmu vyspělé počítačové infrastruktury. Těžit bitcoiny je v současné době hardwarově vysoce náročné. Aby těžbu urychlili, spojují bitcoinoví „farmáři“ své počítače do výkonných sítí.

Bitcoinové letadlo

Jak vyplývá z některých indicií, Maximus Coin ve skutečnosti bitcoiny vůbec netěžil. „Maximus Coin byla hra Ponziho schématu a již zkrachovala. Nejednalo se o žádnou opravdovou bitcoinovou společnost,“ sdělil serveru Euro.cz nejmenovaný zdroj blízký české bitcoinové scéně, programátor, který se na problematiku kryptoměn zaměřuje.

Bude bitcoin patřit jednomu muži? Přečtěte si:

Autor bitcoinu chystá patentové impérium

Bitcoin,
Jason Benjamin

Jeho slova potvrzuje i Karel Fillner, který provozuje odborný magazín o kryptoměnách btctip.cz. „Podle toho, co Maximus Coin uvádí na webu, se bezpochyby jedná o Ponzi schéma,“ uvedl pro Euro.cz. „Až 1,5procentní výnos denně patří k obvyklým výdělkům, slibovaným v systémech typu cloud mining, nebo HYIP,“ dodává. A všechny podle Fillnera končí obvyklým způsobem. Za několik týdnů až měsíců jejich stránky mizí i s penězi investorů.

Ponziho schéma odpovídá tomu na způsob pyramidy. Financování slíbeného zhodnocení prostředků stávajících investorů pochází z investic a vkladů těch nově příchozích. Ve většině zemí je takové jednání ilegální.

Zasáhla komunita

Maximus Coin se podle všeho již v ČR nenachází. Podle Fillnera to spíše než s legislativou souvisí s tím, že si díky zaplacenému PR článku na CoinTelegraph podvodné firmy „všimli členové české bitcoinové komunity a patřičným způsobem na ní začali na sociálních sítích reagovat“. A takový druh publicity si Maximus Coin nepřál.

Že se v ČR již nenachází, Maximus Coin potvrzuje. „Přestěhovali jsme svou kancelář na Maltu kvůli nejasné české legislativě,“ sdělila Euro.cz v e-mailové korespondenci mluvčí společnosti, která se představila pouze jako Linda. „Nebyli jsme schopni v České republice ohledně bitcoinových transakcí získat licenci. To proto, že žádná taková v zemi ve skutečnosti neexistuje,“ dodává. Pavel Veselík, který v Česku dělal „tajemné“ firmě zástupce, již podle Lindy pro Maximus Coin nepracuje.

Propagátor přes kopírák. Najatý herec se objevuje hned v několika podobných projektech. (Video: YouTube)

Podle Fillnera nelze české kořeny projektu vyloučit ani potvrdit. „Osoba Pavla Veselíka však bude zřejmě podobně důvěryhodná jako najatý herec v propagačním videu na webu společnosti,“ dodává. Toho si podle Fillnera můžete za pár dolarů pronajmout na serveru Fiverr.com a „jako přes kopírák jej najdete i v některých dalších podobných projektech“.

Blíží se změna?

Transakce s virtuálními měnami v ČR zatím nepodléhají zákonu o platebním styku a ani žádným jiným kontrolním mechanismům. To by se mohlo již začátkem příštího roku změnit novelou zákona 253/800 sbírky o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu z návrhu Ministerstva financí.

Vzhledem k decentralizované povaze bitcoinové sítě však technicky regulovat transakce mezi jednotlivými účastníky podle Fillnera nelze. „V tomto případě tak spíše půjde o regulaci a kontrolu možnosti směny digitálních měn za národní měny jednotlivých států tedy koruny, eura a podobně,“ dodává.

S neexistující legislativou v ČR mají problém i skutečné „poctivé“ bitcoinové společnosti. „Vím o pár případech, kdy firmy optimalizují své struktury kvůli nejasné legislativě. Jsem si ale jistý, že nejsou ochotny o tom mluvit do médií, aby nepřitáhly pozornost náležitých úřadů,“ uzavírá zdroj serveru Euro.cz.


O technologiích čtěte více:

Virtuální svět pro každého. Odvětví se má demokratizovat

ebf - tip - debata

Vzor bitcoin. Čtyři banky společně pracují na digitální měně

Miliarda za TCP Cloud. Českou firmu kupuje americký Mirantis


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).