Menu Zavřít

Bitva o vakcíny a noviny

8. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Dvě zakázky na ministerstvu zdravotnictví spojuje maltský podnikatel

Co mají společného zakázky ministerstva zdravotnictví (MZ) na dodavatele vakcín a vydavatele Zdravotnických novin? Spojuje je osoba maltského podnikatele Miroslava Lekeše, který figuruje v obou firmách – Avenier a Ambit Media – které uvedené tendry před krátkým časem vyhrály. O podnikateli se spekuluje, že mu zakázky pomohly získat jeho dobré kontakty na MZ. Dle bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha se s Lekešem zná náměstek Marek Šnajdr z doby, kdy pracoval ve firmě Pfizer a Lekeš vlastnil mediální agenturu orientovanou na farmaceutické firmy. Šnajdr však domněnky o protekci vyvrací. „Je pravda, že se s panem Lekešem znám, ale já znám téměř každého z farmaceutického byznysu. Znám osobně také všechny distributory léčiv,“ oponuje první náměstek. Výběrové řízení prý proběhlo regulérně.

Hygienické stanice mimo hru O kauze dodávání vakcín se začalo hovořit v létě, kdy lékařům došly vakcíny proti tetanu, jejichž distribuci do konce června zajišťovaly krajské hygienické stanice. Ministerstvo zdravotnictví ale rozhodlo, že od července tuto úlohu převezme firma, která vzejde z výběrového řízení. Důvodem bylo schválení nové legislativy podle požadavků EU, která skladování léčiv zpřísňuje. „Stát by musel velmi významně investovat do desítek meziskladů, což rozpočtová omezení neumožňují. Došlo také k dramatickému poklesu počtu pracovníků hygienických stanic. Prioritou hygienických stanic je dozor, nikoli suplování distribuce,“ zdůvodnil mluvčí MZ Vlastimil Sršeň. David Rath naopak tvrdí, že hygienické stanice nedávno vložily do nových technologií pro skladování léčiv nemalé peníze a nové normy by byly schopny dodržet. Ředitelé hygienických stanic týdeníku EURO pouze sdělili, že se jich nyní distribuce ani uchovávání léčiv netýká, proto se na ně nevztahuje ani dodržování evropských směrnic ve skladování.

MMF24

Vítězem David i Goliáš Ministerstvo tedy vypsalo koncem dubna výběrové řízení na firmu, která bude dodávky vakcín od výrobců lékařům zajišťovat. Celková výše tendru na období dva a půl roku je 1 milirda korun bez DPH. Přihlásily se dvě sdružení: jedním byla společnost JK Trading dohromady s firmou Pharmos a druhým distributor Phoenix spolu se společností Avenier. Zvítězily Phoenix a Avenier. Společnost Phoenix je velkým dodavatelem léčiv, který zajišťuje jejich distribuci pro MZ už sedm let. Společnost Avenier (jejímž předsedou představenstva je Miroslav Lekeš) neměla s tímto druhem podnikání do listopadu 2008 žádné zkušenosti. „Fakt, že tento podnikatel má adresu na Maltě, nahrává podezření, že za jeho firmou stojí další osoby nebo firmy,“ myslí si Rath.
Phoenix je přitom jedním z nejvýznamnějších farmaceutických velkoobchodů v Česku a dle Ratha by měl být schopen distribuci očkovacích látek zvládnout sám. „Je to opravdu zvláštní, když se velký nadnárodní dodavatel spojí s malou firmou, která se nikdy očkováním nezabývala. Je to jako kdyby se Tesco spojilo s koloniálem z Horní Dolní, aby spolu postavily obchodní dům. Phoenix je opravdu velká firma, která je schopna dodat kdykoli cokoli,“ říká Rath. Šnajdr jeho slova vyvrací. „Phoenixu chybí sklady v některých regionech, které Avenier doplnil,“ říká náměstek. Petr Foukal, ředitel firmy Avenier, ubezpečuje, že jeho firma disponuje nejhustší sítí specializovaných skladovacích a distribučních center pro termolabilní látky a provozuje třináct distribučních center v krajských městech.

BOX: Bitva o noviny Druhou firmou, kde maltský podnikatel figuruje, je vydavatelství Ambit Media, které získalo počátkem roku od ministerstva zdravotnictví (MZ) a odborů právo na vydávání Zdravotnických novin (ZN). V současnosti však noviny vycházejí i ve vydavatelství Mladá fronta (MF). U soudu proto nyní leží několik žalob.
Zdravotnické noviny po druhé světové válce vycházely částečně jako úřední věstník ministerstva zdravotnictví v odborářském nakladatelství Práce. V roce 1994 přešly pod vydavatelství Strategie. Později, při prodeji Strategie, získalo s vědomím odborů i ministerstva zdravotnictví práva na ZN vydavatelství Sanoma Magazines Praha. Tehdy působil na šéfredaktorském postu novin například Tomáš Cikrt, pozdější mluvčí resortu. Poté došlo k další změně vydavatele, ale s odbory se tentokrát už nikdo nebavil. Noviny začalo vydávat nakladatelství Mladá fronta, kde vycházejí dodnes. „Nový majitel tehdy s celou redakcí zametl velmi nevybíravým způsobem,“ vzpomíná Cikrt. Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger tvrdí, že Strategie mezitím v rozporu s vydavatelskou smlouvou přihlásila a přisvojila si ochrannou známku Zdravotnické noviny, kterou pak neprávem vlastnila i MF. Odbory proto podaly stížnost k Úřadu průmyslového vlastnictví, který příslušnou ochrannou známku přiznal zpět odborovému svazu. Ten ji nyní spravuje společně s ministerstvem a vlastní vydávání novin dostala na starost společnost Ambit Media. V současnosti tedy vycházejí Zdravotnické noviny ve dvojí podobě: jedny vydává Mladá fronta a druhé Ambit Media. Odbory jsou odhodlány se proti konkurenci MF bránit. Spor se začal vyhrocovat v září 2008, kdy tehdejší ministr Tomáš Julínek dokonce zakázal nemocnicím spadajícím pod resort časopis odebírat. „Probíhá několik soudních sporů mezi MF na straně jedné a ministerstvem, odbory a společností Ambit Media na straně druhé. Dosud neskončila ani jednání před soudem prvního stupně, nebylo vydáno žádné rozhodnutí ve věci,“ uvedl pro týdeník EURO Michael Dědeček, ředitel divize B2B ve vydavatelství Mladá fronta. Podle něj je jediným podstatným výsledkem předběžné opatření, kterým bylo firmě Ambit Media zakázáno užívat logo Zdravotnických novin patřící Mladé frontě. „Průběh jednotlivých sporů nebudeme do jejich skončení podrobně komentovat,“ dodává Dědeček. „Žaloba už leží u městského soudu přes dva roky a konečně se začala projednávat, další jednání je nařízeno tuším v listopadu,“ uvedl šéfredaktor ZN vydávaných firmou Ambit Media. Společnost Ambit Media (dříve pod názvem Czech Health Magazines) založil Tomáš Cikrt ještě před svým nástupem na MZ. Po nástupu už ve společnosti nefiguruje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).