Menu Zavřít

BITVA SPĚJE DO FINIŠE

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vodafone

Souboj mezi největším mobilním operátorem světa Vodafone AirTouch a německým strojírensko-telekomunikačním koncernem Mannesmann nabral opět na obrátkách. Zřejmě poslední dějství pokusu o nepřátelské převzetí před 7. únorem, kdy vyprší lhůta pro akcionáře napadeného podniku, nastartoval znovu uprostřed minulého týdne Financial Times. List napsal, že vedení Mannesmannu jedná na svou obranu s francouzským mediálním podnikem Vivendi. Pokud by se oba partneři dohodli, německá společnost by zí skala od svého protějšku jeho 44 procent v tamním lídrovi mobilní branže Cégétel. Mannesmann by tak ovládal v každé ze čtyř hlavních evropských mocností jednu ze dvou vedoucích firem na trhu mobilní telefonie.

Nebezpečí naklonění vah ve prospěch Němců se podle stejného zdroje a The Wall Street Journal Europe rozhodl Vodafone zlomit zvýšením nabídky o zhruba pět miliard eur a některými ústupky. S jedinou podmínkou: Manesmann se už nebude převzetí bránit. „Naše společnost bude ochotna jednat s Vodafone pouze tehdy, když budou naši akcionáři vlastnit ve sloučené skupině 58,5 procenta, zopakovala požadavek z loňského prosince düsseldorfská firma. Vodafone Air Touch poté rezolutně prohlásil, že současná nabídka na převzetí formou akciového převodu v celkovém objemu 155 milionů eur je konečná. Připustil, že pouze zváží mírné směnné sazby, pokud vedení německého obra spojení svým akcionářům doporučí.

ebf - tip - debata

Získá-li Vodafone AirTouch do uzávěrky nabídky přes 50 procent akcií Mannesmannu, budou mít zbývající vlastníci cenných papírů dalších pět dní na přijetí návrhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).