Menu Zavřít

Bizarní manýra, nebo podstatné téma? Matt Damon chce pro svět více toalet

17. 9. 2017
Autor: Water.org

Hollywoodský herec a producent Matt Damon je známý z pláten kin, zejména jako agent Jason Bourne, ale v rámci projektu Water.org, který spoluzaložil, si našel zvlášní okrajové téma. Bojuje za dostupnost toalet pro obyvatele třetího světa. Podle něj má na Zemi více lidí mobilní telefon než přístup k čistému WC.

Damon s projektem Water.org, který spoluzaložil v roce 2009, se snaží upozornit na to, že mnoho lidí nemá přístup k čisté vodě ani k hygienickým podmínkám pro svou potřebu. V mnoha zemích třetího světa je toaleta cizím pojmem. Volná defekace vede ke znečištění zdrojů vody a šíření nemocí jako je tyfus, cholera, úplavice, žloutenka.

Server Světového ekonomického fóra upozornil na to, že nedostupností k hygienicky nezávadným sociálním zařízením trpí na celém světě 2,4 miliardy lidí.

Sám Damon se snaží pomoci s výstavbou toalet v nejchudších oblastech světa. K tažení proti volné defekaci v krajině chce zlanařit i další herecké hvězdy. „Více lidí má mobilní telefon než přístup k toaletě,“ postěžovala si hollywoodská hvězda.

Historky od prarodičů

V časopisu National Geographic herec zopakoval, že mnoho lidí západní civilizace ví o problémech rakoviny a AIDS, ale nestará se o dostupnost čisté vody a záchodů v nejchudších oblastech planety.

„Možná známe historky prarodičů nebo praprarodičů, kteří chodili na suchý záchod, ale tento problém byl vyřešen jen v rozvinutých zemích. Nás se netýká něco jako volná defekace, což je obrovské téma v rozvojovém světě,“ vysvětlil Damon.

Téměř polovina lidí v rozvojových oblastech nemá přístup k sociálním zařízením, tedy k čisté vodě a toaletě, až 1,1 miliardy lidí provozuje svou potřebu volně v krajině – na polích, v keřích, potocích, na okrajích silnic nebo jinde na veřejných místech, což vede k epidemiím nemocí.

Jeden z deseti lidí na Zemi nemá přístup k nezávadné vodě, což je dvakrát více, než je počet obyvatel ve Spojených státech. Při současném počtu světové populace se jedná o 752 milionů lidí.

Země s nejnižším počtem toalet (procento obyvatelstva s přístupem ke kanalizaci)
Jižní Súdán 6,7
Niger 10,9
Togo 11,6
Madagaskar 12,0
Čad 12,1
Sierra Leone 13,3
Ghana 14,9
Kongo 15,0

Zdroj: WHO/UNICEF, zpráva z roku 2015

Damon o problematice nedostupnosti toalet na světě hovořil i v rámci setkání Světového ekonomického fóra v Davosu letos v lednu. Připomněl, že nedostatek hygienických zařízení je palčivější pro ženy než pro muže.

„Je to pro mě osobní otázka, protože mám čtyři dcery a problém s přístupem k vodě postihuje zejména ženy a dívky,“ řekl americký herec. Dívky často ukončí předčasně školní docházku, aby pomohly rodině v chudém regionu shánět vodu.

Cílem nevládní iniciativy Water.org je také skoncovat s fenoménem vyprazdňování mimo toalety. Poskytuje prostředky na výstavbu sociálních zařízení. V průměru dává drobné úvěry ve velikosti 187 dolarů (4160 korun) na výstavbu alespoň latrín. Většinou si půjčují na výstavbu ženy, je to až 93 procent z dlužníků.

ebf - tip - debata

Dalším klíčovým způsobem, jak vymýtit volné vyměšování po okolí, je podle Damona vzdělávání dětí ve školách, aby pochopily rizika defekace mimo toalety, ale i základní zásady hygieny. Rovněž Organizace spojených národů si dala za cíl skoncovat s volnou defekací na světě do roku 2030.

Dále čtěte:

Téměř třetina světové populace nemá zaručený přístup k pitné vodě

Příliš dusičnanů. V Německu hrozí zdražení vody o 60 procent

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).