Menu Zavřít

Bizarnost ve zlatě

14. 8. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

MMF24

Když mladík Giuseppe Arcimboldo někdy v roce 1550 debutoval mladickými pracemi včetně návrhů pro okna, tapiserií pro katedrály v Miláně a Monze a fresek pro katedrálu v Como, nic nedávalo tušit jeho pozdější bizarní originalitu. V roce 1562 byl pozván k císařskému dvoru v Praze. Zde se téměř ihned rozproudila jeho originální a groteskní fantazie – maloval podobizny skládající se ze zvířat, květin, ovoce a předmětů.
Některé obrazy jsou satirické portréty osobností od dvora, jiné jsou alegorické personifikace (Jaro, Léto a další), vycházející z filozofické teorie makrokosmu a mikrokosmu.
Císař Rudolf II. Arcimbolda kromě toho pověřil nakupováním uměleckých děl a přirozených kuriozit pro své sbírky. V roce 1587 se Arcimboldo vrátil do Milána, ale s císařem zůstal nadále v kontaktu. Koncem svého života poslal císaři jeho výstřední portrét v podobě antického boha Vertumna.
Na českou stopu pozdně renesančního génia upomíná série zlatých a stříbrných mincí, které vydává společnost Zlaté Mince – Numismatika. Jejich autorem je Vladimír Oppl, rytcem Lubomír Lietava.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).