Menu Zavřít

Blbý týden

9. 12. 2019
Autor: Euro.cz

Někdy se to prostě sejde. Vstanete z postele špatnou nohou a od té chvíle se vám smůla lepí na paty. Právě to se stalo minulý týden českému premiérovi Andreji Babišovi. Jako by nestačilo, že si Evropská komise v auditu svých dotací posílaných do Česka dovolila konstatovat obří střet zájmů, v němž se vůdce hnutí ANO nachází.

Nejen „zlý Brusel“ nenechal českého předsedu vlády během prvního adventního týdne v klidu. Jako předčasný vánoční dáreček mu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle očekávání nadělil obnovení trestního stíhání.

V týdeníku Euro jsme už před dvěma měsíci popisovali důvody, proč hlavní návladní vrátí s nejvyšší pravděpodobností případ Čapí hnízdo do hry a uloží pražskému městskému zástupci Jaroslavu Šarochovi, aby kauzu předsedy vlády vyřešil „jinak a lépe“. Právní i skutková zjištění publikovaná v Šarochově zářijovém usnesení o zastavení trestního stíhání byla zjevně nedostatečná, a podle Zemana dokonce i nezákonná. Nejvyšší státní zástupce se při zrušení Šarochova usnesení může opřít o odlišný právní výklad při posuzování provázanosti farmy Čapí hnízdo s Agrofertem, tedy klíčového faktu, který by měl prokázat, že malá farmička byla ve skutečnosti součástí obřího holdingu a na padesátimilionovou dotaci z peněz evropských daňových poplatníků rozhodně neměla nárok.

Z judikatury Soudního dvora Evropské unie i z rozhodnutí Evropské komise, které týdeník Euro již v minulosti prostudoval, totiž v rozporu se Šarochovými závěry vyplývá, že farma by měla být považována za podnik propojený se společnostmi Agrofertu. Prvostupňový státní zástupce Šaroch bude tedy při došetření případu vázán právním názorem, který vysloví ve svém rozhodnutí nejvyšší státní zástupce, a je povinen provést úkony a doplnění, jejichž provedení Pavel Zeman nařídil.

Zatímco průběh došetřování nejožehavější české trestněprávní kauzy posledních let je celkem jasný, v případu možného vracení až čtvrt miliardy dotací do Bruselu kvůli střetu zájmů premiéra je jasněji o poznání méně. Babišova administrativa několik dní audit důkladně tajila, ale i přesto jí muselo být zřejmé, že veřejnost má právo závěry bruselských úředníků znát. Z auditu vyplývá jen velmi malé pochopení civilizovanějších částí Evropy pro klasické české triky hochštaplerů, které máme ve zdejších končinách stále tendenci považovat za hrdiny.

Dění celého uplynulého „blbého týdne“ je nepříjemné nejen pro Andreje Babiše, ale i pro nás všechny. Další týdny a měsíce se budou znovu řešit především osobní problémy premiéra, místo aby se debatovalo třeba o nepřipravenosti českého školství na budoucnost, o reformách ve zdravotnictví nebo o narůstajícím ruském a čínském vlivu v Česku. Tato doba se jednou do učebnic české historie zapíše jako éra, kdy se občané dobrovolně stali rukojmími předsedy vlády.

A o tom, jak se nám s Babišem žije, si můžete přečíst v hlavním tématu tohoto vydání týdeníku Euro. •

ebf - tip - debata

O autorovi| Jan Novotný, novotnyj@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).