Menu Zavřít

BLEDŠÍ VÝSLEDKY

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Lufthansa

FRANKFURT (Bloomberg) – Největší letecká společnost v Evropě minulou středu oznámila, že její letošní zisk se ve srovnání s původním očekáváním sníží asi o 30 procent, tedy na 700 milionů eur. Přibližně takové jsou náklady na urovnání vleklého platového sporu se 4200 piloty. Podařilo se toho docílit díky zprostředkovatelské roli, kterou mezi vedením a odborovým svazem Cockpit sehrál bývalý ministr zahraničí Hans Dietrich Genscher.

Lufthansa se zavázala, že letos zvýší platy o 13,6 procenta, a rovněž přislíbila „variabilní podíl na hospodářském výsledku, jenž by měl odpovídat dvěma měsíčním platům.

MMF24

Z nové dohody mezi vedením a odbory, která platí tři roky, vyplývá, že celkové mzdové náklady letos ve srovnání s loňskem stoupnou o 125 milionů eur. Samotná stávka (během května třikrát po čtyřiadvaceti hodinách) firmu přišla asi na 75 milionů eur. Dalším důvodem, proč se snižuje letošní výhled zisku, je zpomalování tempa hospodářského růstu ve světě. Menší zájem o cestování bude Lufthansu letos stát 50 až 100 milionů eur. Kurs jejích akcií během letošního roku poklesl už o 24 procent na 20,14 eura v polovině minulého týdne. Společnost má na německém trhu leteckých dopravních služeb téměř monopolní postavení, neboť na ni připadají dvě třetiny veškerých poskytnutých služeb.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).