Menu Zavřít

BLÍŽ K EVROPĚ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Veřejné zakázky

Poslanci se shodli, že pravidla pro zadávání zakázek financovaných z veřejných rozpočtů mají být přibližně taková, jakými se řídí Evropská unie, a přitvrdili předpisy. Novelu, která prakticky mění celý dosud platný zákon, schválila Poslanecká s němovna zatím v prvním čtení.

Nově se budou muset těmto pravidlům podřídit také takzvané přirozené monopoly, tedy firmy podnikající ve vodním hospodářství, energetice, dopravě a telekomunikacích. „Výrazným způsobem se tak omezí monopolní postavení těchto firem na trhu a předpokládám, že tak jako vláda budete i vy vystave ni nátlaku a lobbování těchto institucí, upozornil poslance předkladatel návrhu vicepremiér Pavel Rychetský.

WT100

Zvláštní pozornost věnuje novela offsetovým kreditům. Při hodnocení ekonomické vhodnosti nabídky u zakázek pro obranné a bezpečnostní účely bude zadavatel povinen přihlédnout také k hodnotě kompenzujících transakcí. Mění se i dolní hranice tržní hodnoty veřejných zakázek, a to ze sta na pět set tisíc korun, což by podle navrhovatelů novely mělo zadávání zakázek zjednodušit. Pravidla zákona by se v budoucnu neměla vztahovat na vládou schválené nákupy majetku a služeb strategického charakteru související s integrací a členstvím republiky v NATO či na poskytování zahraniční rozvojové a humanitární pomoci. Platit by neměla ani při vypořádávání pohledávek vůči zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).