Menu Zavřít

Blíže k občanům

13. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Ministerstvo životního prostředí

Velké zeštíhlení stavu až o 120 lidí chystá ministerstvo životního prostředí. Z dosavadní agendy se zbaví všech prvoinstančních rozhodnutí, jichž bylo každým rokem do tisíců a která se neslučují s posláním ústředního správního orgánu. Uvolněnou kapacitu využije ministerstvo především k tvorbě a zlepšování legislativy. Rozhodování na prvním stupni přenese blíž k problémům, o kterých se rozhoduje.
Pro tyto účely se přetransformuje Česká inspekce životního prostředí ve Správu a inspekci životního prostředí (SIŽP). Její organizační uspořádání bude výrazně decentralizované. Z celkového počtu 900 pracovních míst jich přibližně 600 bude rozmístěno v regionech. Právě na tato pracoviště přejde většina prvostupňového správního rozhodování ministerstva. Dojde také k významnému posílení odborného potenciálu. Návrh MŽP povede nejen k vyšší vymahatelnosti práva v ochraně životního prostředí, ale také k lepší dostupnosti informační a odborné podpory krajským a obecním úřadům při jejich práci v této oblasti.
Nová organizační struktura ministerstva má být vyhlášena zákonem, jehož návrh rozeslalo ministerstvo k vnějšímu připomínkovému řízení. Má zjednodušit organizační strukturu úřadu a jeho organizací a zpřehlednit ji pro občany i podnikatele. Od reorganizace se očekává především vyšší efektivita práce celého resortu. Celý projekt má ovšem i svou stinnou stránku – vznikne tu velice silný úřad s obrovskou pravomocí, jakési ministerstvo 2. Je nasnadě, že se o jeho vedení budou prát šéfové z jiné koaliční strany. A tak bude jeden pán u Botiče a druhý u Rokytky…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).