Menu Zavřít

Blýskání nad Špindlem

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

O krkonošské lyžařské areály svedou bitvu provozovatelé lanovek i finanční investoři. ČSTV chce za své majoritní podíly získat alespoň půl miliardy

Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Harrachov. Tři krkonošská lyžařská střediska zřejmě příští rok změní majitele. Dosavadní majoritní vlastník, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), řeší existenční potíže a jednou z mála cest, jak vybřednout z problémů, je rozprodej lukrativních aktiv. „Není čas si dál něco nalhávat. Finanční zdroje ČSTV se neustále zužují, takže je jasné, že k prodeji majetku bude muset dojít,“ uvedl pro týdeník Euro Pavel Kořan, předseda ČSTV. Vedle strahovského hotelu Coubertin a sportovního centra v Brandýse nad Labem, o jejichž odprodeji začal svaz již vyjednávat, se v této souvislosti nejvíce hovoří o krkonošských akciovkách v čele s populárním „Špindlem“. „Buďme k sobě upřímní, ty firmy jsou podinvestovány a my jako svaz tato lyžařská střediska moc dobře spravovat neumíme. Musíme si říci, zda se chceme o tento majetek dál starat, či nikoli. V případě, že členové ČSTV rozhodnou, že ne, tak je namístě pobavit se s různými zájemci o určité formě spolupráce,“ tvrdí Kořan.

Prodej, či pronájem?

Šéf svazu týdeníku Euro řekl, že vedle standardního prodeje majetku uvažuje i o formě pronájmu skiarálů, s možností budoucího předkupního práva. „Tento názor mi je blízký, umím si to docela dobře představit. Vybrali bychom správce těchto středisek například na tři roky, během kterých bychom inkasovali nájemné, a souběžně s tím se stihly vypracovat všechny potřebné analýzy týkající se hodnoty areálů či nutných investic. Teprve poté si můžeme zodpovědně říci, zda v takové spolupráci pokračovat, nebo podíly ČSTV prodat,“ vysvětluje Kořan.
Realita je však podle zdrojů týdeníku Euro taková, že řada členů ČSTV „tlačí“ na urychlený prodej majetku a o pronájmu nechtějí ani slyšet. „Po změně dotační politiky ze strany ministerstva školství čeká ČSTV postupný zánik, proto je zapotřebí připravit harmonogram rozprodeje majetku a vypořádání jednotlivých členů svazu,“ říká zdroj obeznámený se situací, který si nepřál být jmenován.

Protiváha Alpám

O rodinné stříbro ČSTV – jak Špindl, Pec a Harrachov označuje sám předseda svazu Kořan – projevují zájem investoři jak z lyžařské branže, tak i některé finanční skupiny. Mezi nejvážnější adepty na provozování krkonošských středisek patří slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR). Ta má ambici vybudovat největšího provozovatele lanovek a vleků v regionu a ráda by ke svým střediskům ve Vysokých a Nízkých Tatrách připojila nejen krkonošská areály, ale i obří skicentrum v polském Zakopaném. „Chceme vytvořit středoevropského lídra v cestovním ruchu a být reálnou protiváhou Alpám. I proto si myslíme, že by se měli spojovat ti nejsilnější,“ tvrdí generální ředitel TMR Bohuš Hlavatý.
Právě Hlavatý společně s předsedou dozorčí rady TMR Igorem Rattajem absolvoval minulý týden důležitou „seznamovací“ schůzku s Kořanem a dalšími členy vedení svazu. „Cílem tohoto osobního jednání bylo především vysvětlení vzájemných očekávání, ke kterým by mohla vést cesta společného kompromisu,“ říká Rattaj. TMR, kde je Rataj jedenáctiprocentním spoluvlastníkem, hodlá ČSTV nabídnout kromě odkupu majority i možnost vzájemné výměny akcií. To potvrzuje i generální sekretář svazu Jan Boháč: „Diskutovaný rozsah budoucí možné spolupráce je zatím velmi široký. V úvahu přichází jak více variant vstupu TMR do Skiareálu Špindlerův Mlýn, tak i do horských středisek Pec pod Sněžkou a Harrachov.“

Uražená ješitnost

Vedle TMR, jejímž nejvýznamnějším akcionářem je česko-slovenská skupina J&T, se spekuluje o zájmu dalších finančních uskupení působících na tuzemském trhu. „Očekává se, že o krkonošská střediska budou mít zájem všichni velcí hráči, kteří bojují o loterijní společnost Sazka, tedy Penta, KKCG i PPF. Jednak je láká být pánem v populárním Skiareálu Špindlerův Mlýn, velkou roli bude také hrát uražená ješitnost některých jejich manažerů, poté co přinejmenším jedna ze skupin vypadne ze souboje o Sazku,“ řekl týdeníku Euro zdroj. Martin Danko, mluvčí Penta Investments, v této souvislosti podotkl, že skupina momentálně nemá podobnou investici v portfoliu, nicméně v případě, že by se jí naskytla možnost bojovat o krkonošské akciovky, nevylučuje zapojení se do tendru. Mluvčí KKCG Daniel Plovajko uvedl, že skupina o koupi podílů ČSTV momentálně neuvažuje, z informací týdeníku Euro však vyplývá, že zájem o převzetí areálu v Peci pod Sněžkou před několika měsíci projevila společnost Nev-Dama, kterou letos na jaře koupila cestovní kancelář Fischer patřící do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka.

CIF24

Předkupní právo

Všichni případní zájemci „zvenčí“ však budou muset přebít nabídku minoritních akcionářů Skiareálu Špindlerův Mlýn, kteří disponují předkupním právem na podíl ČSTV – především Svazu lyžařů České republiky (SLČR), jež drží 35,5 procenta akcií a podnikatele Tomáše Němce. Ten je spolumajitelem České gumárenské společnosti (ČGS), a především mu patří firma Snowhill provozující šest lyžařských areálů po celé České republice. Ve Špindlu ovládá desetiprocentní akciový podíl. „Lyžaři opakovaně projevili zájem uplatnit své předkupní právo a Česká gumárenská společnost nám dokonce již před půlrokem zaslala oficiální nabídku na odkup našeho podílu ve Špindlu,“ potvrzuje Kořan.
Prezident SLČR Lukáš Sobotka týdeníku Euro řekl, že lyžařský svaz má zájem získat od ČSTV akciové podíly ve všech třech krkonošských střediscích. „Pracujeme na této transakci již více než rok. Vypracovali jsme projektový záměr, koupi máme schválenou členskou základnou, vytvořili jsme koncepci budoucího rozvoje areálů a také máme předjednané finanční zdroje na pokrytí případného obchodu,“ říká Sobotka. Zájmy akcionářů Špindlu, Pece a Harrachova jsou podle něj značně roztříštěné, což se odráží i v ekonomické činnosti jednotlivých firem. „V momentě, kdy budou mít skiareály jednoho pána, je možné realizovat obrovské úspory z rozsahu na nákupu sněžných děl, vleků, roleb, ale i elektrické energie,“ tvrdí šéf lyžařů.

Kořan chce půlmiliardu

Na hodnotu podílů ČSTV v horských akciovkách si nechal SLČR vytvořit několik posudků od nezávislých firem, přičemž valuace se podle Sobotky pohybuje v rozmezí od 250 do 400 milionů korun. „Liší se i proto, že účetní hodnota majetku je poměrně vysoká, a naopak je evidentní, že areály jsou podinvestované. Nicméně zásadní otázkou bude, k jaké sumě se dopracujeme v jednáních s ČSTV,“ podotýká Sobotka.
Financování případné koupě má lyžařský svaz předjednáno u několika institucí – bankovních domů, investičních fondů i privátních zdrojů. Týdeník Euro má informace, že SLČR hodlá využít půjčky od investiční skupiny Natland, jež je podle médií napojena na vlivné pražské lobbisty Romana Janouška a Tomáše Hrdličku. „Nabídek na proinvestování této transakce máme poměrně dost. Natland je vedle Patria Finance či ČSOB jednou z institucí, s kterou lyžařský svaz úzce a dlouhodobě spolupracuje,“ říká Sobotka.
O budoucnosti rodinného stříbra ČSTV se bude rozhodovat na valné hromadě svazu plánované na konec listopadu. „Jakýkoli pohyb s majetkem musí odsouhlasit delegáti, přičemž o každém prodeji se hlasuje zvlášť,“ upozorňuje předseda ČSTV. Sumu, kterou může svaz za Špindl, Pec a Harrachov žádat, prý určí až transparentní výběrové řízení. To prý musí případnému prodeji předcházet. „Co se ceny týká, já osobně bych hodnotu našich podílů viděl přinejmenším na půl miliardy korun,“ řekl Kořan týdeníku Euro.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).