Menu Zavřít

Boeingy nad Mošnovem

8. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Geofin

EBF24

U ostravského letiště v Mošnově vzniká zázemí pro opravy velkých letadel společnosti Boeing. Letadla bude opravovat firma CEAM (Central European Aircraft Maintainance), která je dceřinou společností CCG (Central Conect Group) z holdingu Geofin. Investice dosáhne v první fázi 1,05 miliardy korun a vytvoří 180 nových pracovních míst pro techniky se špičkovou kvalifikací. V tomto duchu již Geofin spolupracuje s ostravskou technickou univerzitou.
„Do Mošnova budou na pravidelné opravy a údržbu létat dopravní stroje až do velikosti Boeing 737 a 747. Bude zde možné provádět i složité opravy,“ uvedl předseda představenstva holdingu Daneš Zátorský. Ministerstvo průmyslu se rozhodlo dotovat projekt veřejnou podporou se stropem do 65 procent uznatelných nákladů. Generálním dodavatelem pro výstavbu celého zázemí je společnost Vítkovice, stavební práce zajišťuje firma VOKD.
V první fázi v Mošnově vyroste 147 metrů dlouhý a 34,5 metru vysoký hangár. Během druhé etapy vyroste u ostravského letiště hala, kde bude možné opravovat i současná největší dopravní letadla. Tím vzniknou letecké opravárenské kapacity, jaké dosud nemají v ČR obdoby, produkující služby s vysokou přidanou hodnotou. Navíc se značnou perspektivou; letecká doprava celosvětově roste a opravárenské kapacity jsou přetížené.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).