Menu Zavřít

Bohatí se nemění. Ve Florencii již šest století

26. 5. 2016
Autor: Redakce

Představa o italských mocných rodinách, které po mnoho let ovládají tamní oblasti a města, není nijak scestná. Podle studie italských ekonomů jsou nejbohatší lidé v toskánské Florencii ty samé, jako byly v 15. století.

Studie použila data o daňových poplatnících z roku 1427 a 2011. Autoři Guglielmo Barone a Sauro Mocetti z italské centrální banky srovnali příjmení tehdejších a dnešních největších plátců daní a našli významnou spojitost. Záměny jmen se přitom neobávali, jelikož italská příjmení jsou velice regionálně rozdílná.

„Jména lidí s nejvyššími příjmy mezi daňovými poplatníky byla nalezena na vrcholu příjmového žebříčku před šesti stoletími,“ tvrdí autoři. „A to navzdory obrovským politickým, demografickým a ekonomickým změnám, které se mezi těmito daty odehrály.“

Předci nejbohatších obyvatel dnešní Florencie byli před šesti stoletími nejčastěji členy ševcovského cechu, hedvábného cechu a advokáti. Data z roku 1427 jsou poměrně vzácná a studie jim vděčí fiskální krizi. Florencie byla tehdy na pokraji bankrotu kvůli válce s Milánem a představitelé města proto provedli sčítání asi deseti tisíc daňových poplatníků. 900 z těchto jmen lze dodnes ve Florencii nalézt.

Japonské elity jsou dětmi samurajů

„Studie je o ekonomické mobilitě (nebo perzistenci), tedy zda bohatí zůstávají bohatými,“ prozradili autoři listu Wall Street Journal. „To nutně neznamená, že se stávají ještě bohatšími,“ odmítají spojení jejich studie s debatou o rostoucí nerovnosti.

Studie ukazuje, že socioekonomický status hraje ve společnosti velice významnou roli a příjmová mobilita je i dlouhodobě nízká. A není tomu jen v Itálii, ale také v Japonsku, jak ukazuje další studie. Podle ní jsou mezi dnešními elitami v asijské zemi ve velké míře potomci samurajů.

Dokonce ani ve Spojených státech, v zemi amerického snu, není příjmová mobilita nijak vysoká. Dokonce nižší než třeba v Dánsku nebo Kanadě, a co více – většina obyvatel již americkému snu nevěří.

Motor, který poháněl celé generace Američanů, je mrtvý. Čtěte:

Americký sen je fikce. Nevěří mu už ani boháči

 ilustrační foto

Čtěte dále:

Velká čínská nerovnost

CIF24

V Itálii je na prodej dům Mony Lisy. Vyjde na 270 milionů

Dluh Španělska už překonal velikost ekonomiky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).