Menu Zavřít

Bohatnout lze rychleji

28. 11. 2008
Autor: Euro.cz

GE Money Bank

Běžný účet a stavební spoření. To je podle posledního průzkumu GE Money Bank v zemích střední a východní Evropy nejoblíbenější způsob, jak Češi ukládají peníze. Zatímco běžný účet má téměř každý dospělý člověk a spořicí účet využívá sotva 40 procent lidí, termínovaný vklad pak nemá ani desetina obyvatel České republiky, říkají výsledky studie, která se uskutečnila kromě Česka také v Maďarsku, Lotyšsku, Polsku, Rumunsku a Rusku.
„V tom, jak hospodaří s penězi, dopadli Češi v průzkumu nejlépe ze sledovaných národů, ale stále mají velký prostor ke zlepšení. To se týká především nakládání s úsporami. Mnohdy je nechávají ležet na běžných účtech namísto využití spořících produktů s řádově vyšším zhodnocením,“ říká Ondřej Lokvenc, manažer depozit a platebních karet GE Money Bank.
Například termínovaný vklad využívají nejčastěji ze zmiňovaných národů Maďaři a hned za nimi Rumuni. Češi skončili až na čtvrtém místě. Termínované vklady jsou přitom v těchto dnech nejvýhodnějším bezpečným způsobem zhodnocování volných peněžních prostředků. Jejich úročení je navíc vyšší než u spořicích účtů. „Pokud bych se měl dnes rozhodnout, kam uložit své úspory tak, abych bezpečně dosáhl maximálního zhodnocení, preferoval bych jednoznačně termínovaný vklad. Na rozdíl od spořicího účtu mi garantuje neměnný úrok na předem stanovanou dobu, a to je v časech očekávaného poklesu tržních úrokových sazeb nezanedbatelná výhoda,“ doporučuje Lokvenc.

MMF24

TAB/GRAF
Kam s penězi
(kolik lidí v jednotlivých zemích využívá jaké produkty, v procentech)
Název produktu*ČR*Maďarsko*Lotyšsko*Polsko*Rumunsko*Rusko
Běžný účet*86*77*79*61*33*42
Spořicí účet*37*10*19*27*9*27
Termínovaný vklad*6*13*5*8*10*4
Stavební spoření*57*7*1*1*3*0
Podílové fondy*6*2*2*0*1*1
Akcie*3*1*3*4*3*2
Investice do nemovitostí*9*5*9*4*5*3
Pramen: GE Money Bank

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).