Menu Zavřít

BOHATNOUT SE DÁ I ZA HRANICEMI

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zahraniční akcie nabízí u nás jen málo obchodníků.

Český kapitálový trh již dlouho skýtá omezené možnosti obchodování. To pochopila řada investorů a poohlédla se po lepších možnostech za naší hranicí. Velcí hráči, jako například fondy, obchodují na světových trzích už nějaký pátek. Jak na tom ale je „obyčejný investor ?

Výběr tuzemských firem, které nabízejí koupi zahraničních cenných papírů, je omezený a dá se možná spočítat na prstech obou rukou. Kromě bank se jedná jen o několik brokerských společností. Ne všechny firmy obdržely k tomuto druhu obchodo vání nezbytnou devizovou licenci. K těm, které ji mají, patří třeba Private Investors, specializující se především na americký trh, nebo Brno Broker Group.

Cesta za vysněnými světovými taháky a „zaručenými zisky má ovšem různá úskalí. Některé firmy mají množstevní limit, tedy minimální možnou částku k tomu, aby se se zájemci o světových akciích vůbec bavily, výjimkou není třeba milion korun. Na druhou stranu je pravda, že obchodování venku není právě levnou záležitostí a s malými částkami by se ani nevyplatilo.

Private Investors má nastavenu minimální částku na tři tisíce dolarů, což je zhruba sto tisíc korun. Brno Broker Group požaduje 50 tisíc korun při správě majetku, 200 tisíc pak v případě, že klient přesně ví, do jakých konkrétních titulů hodlá inve stovat.

Rozhodne-li se domácí investor, že je mu český trh malý, a chce se pustit do zahraničních aktivit, měl by mít alespoň rámcovou představu, zda chce investovat do předem vybraných akcií, či zda svěří brokerovi patřičný peněžní obnos a nechá na n ěm, kam ho vloží, a využije tak správu portfolia.

Poplatky.

Každého jistě zajímá, jaké poplatky si firmy účtují. Ty se liší samozřejmě případ od případu a jsou šity většinou klientovi přímo na míru.

Brno Broker Group si bere u právnických osob půl procenta z objemu obchodu do jednoho milionu korun, 0,8 až 0,9 procenta z transakcí nad milion korun. Pro fyzické osoby má připraven poplatek v průměru od 1,5 do 1,9 procenta z objemu obchodu. To uvádíme situaci, kdy klient přesně ví, o jaké akcie má zájem. Při správě portfolia jsou pak popla tky jiné.

Brněnští brokeři nabízejí rovněž možnost investovat do akcií otevřených podílových fondů, konkrétně Zürich Invest, kde si účtují srážky pouze při nákupu podílových listů, a to v rozmezí mezi třemi až 4,5 procenta. Podle Alexandra Totha, který se v Brno Broker Group zahraničními investicemi zabývá, jsou nyní v kursu indexové certifikáty na světové indexy, jako například japonský Nikkei nebo německý DAX. Klientů tohoto typu má společnost několik stovek. Za správu portfolia si Private Investors účtuje dvě procenta plus procenta ze zisku. Podle Petra Kukly z této firmy zájem o tento druh investování poměrně roste.

Fondy v bance.

U nás doma je rovněž možné koupit akcie zahraničních fondů. Několik stovek jich nabízí například ČSOB nebo Raiffeisen C&I. Minimálně složená částka je 100 tisíc korun a poplatky se pohybují od nuly do pěti procent.

Některé zahraniční fondy, jako kupříkladu AZ Investments nebo fondy investiční společnosti World Investment Opportunities Funds SICAV, mají dokonce zastoupení v České republice.

Proč ale nenakoupit zahraniční akcie mimo republiku, například na věhlasné americké burze NYSE? Určitě by tam transakce vyšla levněji. Nevýhodou je ale vzdálenost, a tím ne příliš velká operativnost. Přímo z Čech se dají investice kontrolovat určitě lépe.

Průběžné sledování portfolia klienta, aktuálního stavu jeho účtu, možnost denního zpravodajství z amerického trhu, komentáře a analýzy nabízí například právě Private Investors.

Jak na to? U společnosti Private Investors se můžete stát klientem hned po vyplnění smlouvy. To je možné udělat prostřednictvím internetu, nebo po získání formulářů poštou, či osobním jednáním. Jakmile podepíše klient smlouvu a složí dohodnutý finanční obnos, je mu přidělen osobní investiční poradce, který zařizuje vše potřebné.

Nové akcie.

EBF24

Kardinální otázkou zůstává, které zahraniční akcie preferovat. Studium jednotlivých titulů je dosti náročné, a proto se vyplatí svěřit se do péče právě osobního investičního poradce.

Jedno je ale jisté. Hitem poslední doby jsou takzvané nové akcie. Při jejich nákupu může investor inkasovat v budoucnu zisky v desítkách, možná i stovkách procent. Na druhou stranu jsou ovšem investice do těchto nových, neznámých titulů z načně rizikové. V módě jsou nyní především softwarové a internetové akcie či cenné papíry mediálních a telekomunikačních firem. Oblíbenými teritorii pro tyto investice jsou především Spojené státy a v poslední době i Německo, kde rostou nové akcie jako houby po dešti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).