Menu Zavřít

Bohumil Doležal: Miloš Zeman a západní mnichovanství

28. 4. 2014
Autor: čtk

V Praze se odehrál summit Východního partnerství. Hlavním tématem byla, jak jinak, krize na Ukrajině. Na závěr prezident Miloš Zeman oznámil, že Česko nabízí zprostředkování mezi Kyjevem a Ruskem, samozřejmě budou-li obě strany souhlasit.

Má jít podle učené formulace (nezapomínejme, že prezident Zeman je vědec) o „takzvané dobré služby neboli zprostředkovatelské služby v zájmu deeskalace tohoto konfliktu“.

Zeman také uvedl, že zúčastněné země tento návrh podpořily a schválily dvě „doporučení“, jedno pro Rusko a druhé pro Ukrajinu. Rusku doporučují, aby stáhlo své vojáky z ukrajinských hranic, Ukrajině, aby dle závěrů ženevské konference uskutečnila decentralizaci své země.

Je třeba poznamenat, že setkání se nezúčastnil nikdo z čelných představitelů EU. A že komentář českého ministerstva zahraniční je zdrženlivý: „Ministerstvo sledovalo průběh jednání a budeme s jeho závěry pracovat.“ Zdá se, že zprostředkovatelská role Česka je osobní iniciativou či přáním prezidenta. Nejasná ústava a ústavní zvyklosti, které prezident naplňuje a zároveň spoluutváří, mu k takovým věcem poskytují prostor. Je to nicméně praxe poněkud nezvyklá.

Současná situace je taková, že Rusko nepovažuje ukrajinskou vládu za legitimní. Navíc Rusko fakticky anektovalo část Ukrajiny a mírně řečeno podporuje současný neklid na východě země. A konečně Rusko přesunulo na hranice Ukrajiny početné a po zuby ozbrojené vojenské jednotky. A pokud Ukrajinu napadnou, nebude mít Západ možnost poskytnout jí účinnou vojenskou pomoc, ani kdyby zrovna chtěl.

Západ má však stejně jinou představu, mírotvornou: dohodu na ose Západ–Rusko tom, jak má být Ukrajina do budoucna uspořádána. Tato snaha byla rozehrána už v Ženevě, ovšem s tím, že není jasno ani v tom, zda se Ukrajina jednání o vlastním uspořádání vůbec účastní jako jedna z jednajících stran.

Rusové jsou přesvědčeni, že ne. Co je důležitější, Západ svým chováním fakticky přistoupil na ruskou představu, že na Ukrajině je třeba udělat pořádek, že Ukrajinci sami na to nestačí a Rusko má legitimaci k tomu, aby se na dělání pořádku podílelo. Zatímco pravda je, že Ukrajina se stala obětí ruské agrese a je třeba jí pomoci.

Do tohoto v jádru mnichovanského konceptu zapadá také iniciativa prezidenta Zemana. Ten v rámci vymezeném Západem uplatňuje maximum z ruských představ. Česká republika, v níž vládnou dosti neuspořádané nové pořádky, bude hrát roli Josefa Švejka usmiřujícího svou morální autoritou ukrajinského kanárka s ruskou kočkou. Prezident Zeman si dělá svou vlastní politiku, nemá jasnou podporu Bruselu. Vláda a ministerstvo zahraničí se za ním ovšem mohou seřadit, budou-li chtít. A veřejnost tahle krajně důležitá věc netrápí; žije spíše jinými starostmi.

Autor je politolog


Čtěte také:

Ukrajina se bojí ruské mírotvorné mise

WT100

Ukrajina se hodlá případné ruské "mírové" misi vojensky bránit

V bojích o Slavjansk zemřelo pět separatistů, Putin hrozí Kyjevu důsledky

  • Našli jste v článku chybu?