Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Andrej Babiš opět vyhrál

13. 7. 2015
Autor: Glos Hynek / Euro

Minulý týden se ve sněmovně měla odehrát malá protibabišovská revolta za účasti větší části vládní koalice i opozice. Nakonec to ovšem dopadlo jako obvykle – protest byl odložen na neurčito a mocenskou arénu ovládl Andrej Babiš.

Poslanci se chystali dohrát politický konflikt, který ve sněmovně začal zhruba před měsícem. Příčinou byla novela zákona regulující finanční toky v pojišťovnictví, zvláště výši provizí při uzavírání životního pojištění.

Existovala oficiální verze, která – čistě zájmově viděno – stála na straně makléřských firem. Proti ní se postavil poslanec Šincl z ČSSD snažící se normu upravit více ve prospěch pojišťoven. Banální konflikt zájmů, na němž stojí každá politika, chtělo by se dodat. Na první strany novin se spor dostal poté, co si Babiš na rozpočtový výbor přinesl jakýsi svazek, z něhož začal předčítat Šinclovy údajné lidské i podnikatelské hříchy, a pak ho prohlásil za korupčníka.

Po určitém váhání se na Šinclovu stranu postavil premiér i celá ČSSD. Předsedu ANO nejdříve vyzvali k omluvě. Když se jim jí nedostalo, bylo vedení sociální demokracie rozhodnuto pro Šinclovu verzi ve sněmovně hlasovat. Vedení ČSSD chtělo ukázat, že za svým poslancem stojí a že tradiční strana se nenechá vydírat od nějakého protestního hnutí. Výsledkem byl záměr hlasovat na plénu sněmovny pro Šinclovu verzi i proti mínění a vůli předkladatele a ministra financí Babiše. Středeční jednání mělo ukázat, jaké je reálné rozložení parlamentních sil.

Ponížení Babiše

Za účelem „ponížení Babiše“ vznikala v zákulisí dokonce hlasovací koalice ČSSD, TOP 09, části komunistů, Úsvitu a lidovců. Babiš možné nebezpečí zaregistroval poměrně pozdě, takže koalice se sešla až den před očekávaným výstřelem z Aurory, jímž chtěla nová parlamentní většina říct něco ve smyslu: Tak takhle ne, Andreji.

Nakonec došlo k něčemu, co známe z doby, kdy české politice kralovala jména jako Klaus, Zeman nebo Paroubek. Babiš na setkání s koaličními partnery razantně argumentoval případným porušením koaliční smlouvy, jejím vypovězením a pádem vlády. To byla pro většinu rebelů příliš silná káva. Navzdory tomu, že si v zákulisí nahlas opakovali, že v případě Babišovy ofenzivy by krokem B mohla být „vláda národní jednoty“ všech proti ANO.

Nakonec to dopadlo jako vždycky. První se stáhli lidovci s odůvodněním, že koaliční disciplína se musí dodržovat, jinak by byl v politice chaos. Řečeno volně se Švejkem, představte si park, řekněme na Karláku, a na každým stromě jeden poslanec bez disciplíny. Vidina komplikací s předčasnými volbami ochladila horké hlavy i v sociální demokracii a zákon byl po vzájemné dohodě stažen z jednání sněmovny.

A tak dal někdejší prodavač hnojiv zase jednou „vyučeným“ politikům za vyučenou.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

KL24

Zprostředkovatelé pojištění preferují Babišův návrh na změny provizí

KDU-ČSL chce zklidnit koalici, navrhuje stáhnout sporný zákon

  • Našli jste v článku chybu?