Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Krnáčová, nebo nic

19. 2. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Už to budou čtyři měsíce, co se rozložila koalice na pražském magistrátu (ANO, ČSSD, Trojkoalice). Od té doby funguje v krizovém režimu a ve vedení města je jen sedm z 11 radních.

Příčinou nestability na magistrátu je, že v minulých volbách každý trochu vyhrál a každý trochu prohrál. Ve vedení Prahy nestojí silná strana, ale několik středně silných doplněných o malé vyděrače. Sestavit se dají jen programově nesourodé koalice, které i tak mají často jen většinu jednoho hlasu v zastupitelstvu, s čímž se pořádně vládnout nedá.

Předčasné volby nelze vyhlásit, protože volební zákon pro obecní zastupitelstva je příliš tuhý. V takových situacích přicházejí na řadu silné dohody silných lídrů. Ale ti nejsou. A tak zbývají podivné stínohry. V uplynulých měsících se vytvořit alternativní koalici s ODS, Trojkoalicí, Piráty a nezávislými.

Projekt zkrachoval na postoji nezávislých kolem exprimátora Hudečka. Vůbec ale není jisté, jestli TOP 09 brala tato jednání vážně, nebo hledala jen záminku k netradiční spolupráci se svým hlavním rivalem z ANO. Souběžně totiž jednal Karel Březina (ČSSD) s Jiřím Nouzou (TOP 09) o záložní variantě. Do toho však vstoupily stranické centrály.

Posílená Krnáčová

Předseda Kalousek dal TOP 09 najevo, že účast jeho strany je možná, jen pokud dostanou primátorský řetěz. Místopředseda ANO Faltýnek v zákulisí prohlásil, že pokud by zastupitelský klub šel do koalice s TOP 09 a navíc ztratil primátora, bylo by to zralé na rozpuštění pražské buňky. A začalo se jednat nanovo.

Zmatky kolem nového vedení Prahy výrazně posílily pozici primátorky Adriany Krnáčové a ta se pro ANO stala nepostradatelnou. Vedení ANO vyšlo z názoru, že nemá v záloze jiného kandidáta na nejvyšší politickou funkci v Praze. Babišovci proto vytyčili heslo: Krnáčová, nebo nic. Místopředseda Faltýnek pak ale musel udělat nečekaný pohyb tělem, aby se z toho klinče dostal, a tak zahájil jednání s ODS.

Tomu nahrával fakt, že v čele zastupitelů ODS stojí Alexandra Udženija. Ta je po nedávném kongresu 1. místopředsedkyní strany, takže má silný mandát k prosazení jakéhokoli řešení. I Udženija je však v sevření svých minulých rozhodnutí a slibů. Kdyby nyní vstoupila do městské rady s ČSSD a ANO, nejspíš by ji voliči ukřižovali.

Vyjednávači proto přišli s variantou odsunout rozhodnutí ještě o pár týdnů a vymyslet model pasivní podpory dosavadní magistrátní sestavy. Třeba takový, že ODS podpoří volbu chybějících čtyř radních, ale pak už bude podporovat rozhodnutí rady jen výběrově. Všechny strany si nyní koupily čas a uvažují, jak prodat svým voličům a stranickým centrálám netradiční povolební rošádu.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

TOP 09: Jednání o pražské koalici může trvat až do podzimu

MMF24

Piráti bojkotují jednání o vzniku pražské koalice

V Praze by mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD, Trojkoalice a ODS

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).