Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Mýtné karty jsou rozdané

11. 3. 2016
Autor: Jiří Koťátko, Mladá fronta

V otázce výběru dálničního mýta je konečně jasněji. Tedy alespoň pokud jde o to, jaký politik v jakém dresu kope a za jakých podmínek chce vyhlásit jméno firmy, která bude vybírat mýtné.

Z nočního zasedání kabinetu vyplynulo několik důležitých závěrů. Vláda krátkodobě odpískala veřejné a otevřené výběrové řízení na provozovatele výběru mýta. V protikladu ke svým usnesením řekla, že od příštího roku výběr mýta zadá „z ruky“, tedy přímo určité firmě, která „splní právní podmínky“. Když se vláda v takto velké zakázce rozhodne pro tak složitý manévr bez tendru, vyhlašuje tím, že rezignuje na standardní zákonný rámec. Stručně řečeno, definitivně se rozhodla vydat cestou mimořádných opatření spojených se soudními a jinými riziky na české i evropské úrovni.

Druhým výsledkem zasedání kabinetu bylo, že premiér Sobotka se stal hlavním hybatelem celé mýtné kauzy. Výkonný výbor, který si vláda zřídila jako poradní orgán ve věci mýta, byl odstaven. Těmi, kdo ve vládě určovali agendu a řešení, byli dva muži: premiér Sobotka a ministr dopravy Ťok.

Sobotka dnes přistupuje k patáliím s výběrem mýta ve dvou rovinách. Jednak cítí, že jeho koaliční partner v rezortu dopravy příliš nevítězí, takže se snaží Ťokovi všelijak dál komplikovat situaci, kterou ministr úplně nezvládl. A jednak si vybral jiný dres. Dan Ťok vcelku rozumně tvrdí, že jedinou reálnou možností pro výběr mýta je v příštím roce v Česku nepříliš populární Kapsch. Nyní se však ukázalo, že premiér Sobotka má opačný názor. Přesněji řečeno on a jeho byznysové okolí prosazují konkurenční firmu Sky Toll, která má na starost mýto na Slovensku.

Ťok chtěl původně vypsat standardní výběrové řízení až v roce 2018. Premiér však rozhodl, že se to stane už v příštím roce tak, aby o celé věci rozhodla ještě jeho vláda. Připomíná to další problém, který má vláda na stole – podporu v regionální dopravě. Namísto vpuštění více soukromých subjektů do otevřené soutěže se má zakonzervovat dnešní stav zabíjející konkurenční prostředí. I o tom chce Sobotka a spol. rozhodnout na dalších deset patnáct let, aniž by dospěli k nějaké širší shodě ve vládě.

Zvláštní je v celé věci postoj Andreje Babiše. Snad z nedostatku kapacity se do celé debaty nevměšuje. Představa jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka byla vytvořit poslaneckoexpertní komisi, která přijme sérii zákonů a připraví přijatelné právní řešení. I tato koncepce teď vzala za své.

Tím, kdo ji shodil ze stolu, byl sám premiér Sobotka. Svou ofenzivou dal jasně najevo, že rozhodovat bude exekutiva a případné právní spory ohledně zakázky už musí dořešit příští vláda.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

Kdo má vybírat mýtné místo Kapsche? Ťok vypíše přímou zakázku

MMF24

Glosa: Blamáže ministra Ťoka

Vláda má výhrady k zakázce na mýtné, znovu ji probere příští týden

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).