Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Zdvořilý ústup ODS

15. 1. 2016
Autor: čtk

Občanská demokratická strana vznikla před 25 lety a většinu času byla na celostátní, krajské nebo lokální úrovni hlavním tahounem polistopadových změn. Delegáti jejího víkendového sjezdu však přijedou na kongres úplně jiné strany.

ODS ročník 2016 totiž výrazně změnila svou pozici v českém politickém životě. Prvních dvacet let své existence byla geograficky stranou velkých měst, sociálně stranou středních vrstev. Změnu lze ukázat na faktu, že po dvě dekády stáli členové ODS v čele většiny z 26 největších, tedy statutárních měst. Dnes drží taková města pouze tři – Mladou Boleslav, Teplice a Jablonec nad Nisou. Zato ve srovnání s rokem 2010 udrželi 90 procent starostů v menších městech.

Občanští demokraté se prostě mentálně i organizačně stávají menší stranou menších měst, stranou hájící více zájmy živnostníků a zaměstnanců. Věkově už netáhnou mladé, takže se postupně mění ve stranu lidí středního a vyššího věku. Poté, co se vytratilo jejich ideové poselství, nabízejí zkušenosti s relativně dobrou správou měst od třiceti tisíc obyvatel níže. Dá se říct, že starostové se v těchto městech udrželi u moci spíše navzdory pověsti ODS a díky své autoritě.


Čtěte rozhovor: Socialismus a oligarchizace jsou nebezpečím pro společnost, říká předseda ODS Petr Fiala


To zásadně odlišuje ODS od TOP 09. U té je nastoupená trajektorie pádu strmější. Jinak řečeno, i kdyby ODS politicky dál stagnovala, může se na české politické mapě udržet dalších deset dvacet let. Takový zdvořilý ústup.

Efekt Bělobrádek

Současné vedení ODS se chová, jako by chtělo napodobit „efekt Bělobrádek“. Dnešní předseda strany lidové převzal v roce 2010 KDU-ČSL ve stavu snědeného a zadluženého krámu. Stranu pomohl oddlužit, pak už toho sice moc neudělal, ale také nic nezkazil. Zato využil slabosti tehdejší vládní koalice a v době rozvalu tradičních stran se jeho partaj ukázala jako slušná alternativa. Otázka je, zda podobné osmiprocentní čekání je vhodnou strategií pro stranu formátu někdejší ODS. Jestli má ODS přežít jako dynamická strana budoucnosti, měl by její volební výsledek v říjnu 2017 být na úrovni 13 až 15 procent. Co je dnes hlavním problémem strany?

Před osmi lety na kongresu občanských demokratů prohlásil Alexandr Vondra, že hendikepem ODS je příliš mnoho alfa samců ve vedení. Celostátní vedení ODS v roce 2016 je opakem tohoto výroku. Tak malá koncentrace vůdců smečky je biologicky až povážlivá. Navíc na nadcházejícím volebním kongresu nikdo ani moc nechce imitovat roli toho, kdo ukazuje, kudy vede cesta.

Jediný alfa samec ze širšího vedení ODS, jakkoli je tato metafora v tomto případě nevhodná, je poslankyně Černochová.
A ta „nebyla vpuštěna“ do hry. Takže posty ve vedení si rozebere stará, hodná a slušná parta. A ta bude intuitivně čekat, jestli se nedostaví „efekt Bělobrádek“ a zda si zklamaní voliči ANO na ně náhodou nevzpomenou.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

CIF24

ODS se vrací do pražské koalice, bude bez ANO

ODS předpovídá konec šestiny živnostníků kvůli evidenci tržeb

  • Našli jste v článku chybu?