Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Zeman si může dovolit hodně

25. 9. 2015
Autor: ČTK

Nekonečný seriál s hradním kancléřem Mynářem se snad blíží ke konci. Bezpečnostní prověrku zřejmě nedostane a jsou možné jen dva scénáře. Zeman mu dá výjimku, čímž proti sobě postaví celou politickou scénu i část svých voličů. Anebo se zachová jako v době svého premiérství, kdy se za čtyři roky nebál vyměnit tři čtvrtiny svých ministrů.

Bohužel Zeman je typ člověka, kterému když dáte linkovaný sešit, bude psát z principu napříč. Proto výzvy většiny politiků v čele s premiérem, jímž Zeman opovrhuje, mohou mít opačný efekt a prezident k odvolání Mynáře přistoupí, až když se na Sobotkův apel zapomene. To může trvat týdny. Už jen proto, že Zeman si to může dovolit. Důvod? V poločase svého mandátu je vítězem neoficiálního prezidentského běhu.

Když v březnu 2014 hlasovala sněmovna o důvěře Sobotkově vládě, byl prezident na kolenou. Jeho strana SPOZ se nedostala do parlamentu, ve vedení ČSSD převládl Sobotkův proud a hlavní roli politického predátora zaujal Andrej Babiš. Navíc Zemana zradilo zdraví, takže se potácel mezi nemocnicemi a Lány. K tomu se proti němu postavila téměř celá mediální scéna.

Rok a půl nato je situace zcela odlišná. Prezident našel skuliny v mediální blokádě (Blesk, Parlamentní listy) a v kombinaci s výjezdy do krajů obnovil politický dialog se svými voliči. Současně plní svůj hlavní ekonomický slib – podporovat průmysl a export. Jeho cesty do Číny, Ázerbájdžánu nebo Ruska jsou akceptovány průmyslovou lobby a přinášejí první výsledky.

Bojovník proti imigrantům i islamistům

V době uprchlické krize se Zeman stal mluvčím podstatné části českého národa. Jeho pokusy vymezit českou pozici ve vztahu k Bruselu a spontánní imigraci ostře kontrastovaly s konformními prohlášeními Karla Schwarzenberga, který jenom traktoval rakouskou pozici.

Zeman se už více než před rokem vřadil také do nejtvrdšího proudu bojovníků proti Islámskému státu. Jeho výrok, že Ukrajina je chřipka, ale Islámský stát rakovina, se ukazuje jako prorocký. Nejde však o výroky. Podstatné je, že Zeman se v zahraničí staví do tábora jestřábů, na jejichž slova o nutné likvidaci Islámského státu dochází. Také proto Zemana pravděpodobně nikdy nepřijme americký prezident Obama. Ovšem v případě zvolení republikánské hlavy státu se vnitropolitický skandalista Zeman stane vítaným spojencem.

Všechny tyto momenty vedly k tomu, že minulý týden mu dva rozhodující hráči na českém politickém hřišti (Babiš a Sobotka) vzdali úctu prohlášením, že jejich strany nemusí nutně stavět Zemanovi protikandidáta v příští prezidentské volbě. Samozřejmě jde o situační prohlášení, které může být za rok opačné. Jeho síla je v tom, že dvě hlavní strany české politiky uznaly, že se Miloš Zeman dostal z klinče a zase je ve hře. Takže hlavním soupeřem v příštích prezidentských volbách mu zřejmě bude „jen“ jeho vlastní zdraví.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

KL24

Hradní kancléř Mynář bezpečnostní prověrku nezískal

Získal Mynář prověrku? Pokud opakovaně neuspěje, Zeman ho odvolá

  • Našli jste v článku chybu?