Menu Zavřít

Bohuslavův konec

24. 7. 2013
Autor: euro

Chudák Sobotka je ještě dost mladý na objímání stromů v politické penzi

V životě nedělal nic jiného než politiku a přesto jí valně nerozumí. Starý jezevec z Vysočiny si ho namazal na chleba jako taveňák z Želetavy. Řeč je o Bohuslavu Sobotkovi, dalším z řady nešťastných předsedů ČSSD. Se Sobotkou to sice teprve špatně dopadne, ale už teď je to smutný příběh.

Pomalu, ale jistě se ocitá ve své straně v pozici kůlu v plotě a stojí za ním jen poslední partajní Zemanobijci, kteří byli u oné politické vraždy svého expředsedy při prezidentské volbě v roce 2003. Sobotka přitom současnému prezidentovi skočil na už jednou použitý špek.

Psal se rok 1998, bylo po volbách, v nichž vyhrála ČSSD se Zemanem v čele a nebyla schopna sestavit vládu. Ačkoli pravice měla tehdy sněmovní většinu, ani ODS na tom nebyla lépe, protože byla ve válce se zrádcovskou Unií svobody v čele s Janem Rumlem. Václav Havel pověřil vítěze voleb Miloše Zemana sestavením vlády a ten nabídl koalici Rumlovi. Modlil se přitom, aby byl odmítnut, a také se dočkal. Cesta k opoziční smlouvě byla otevřena.

Rozštěpení ČSSD

Bezprostředně po pádu Nečasovy vlády nabídl Zeman neoficiálně Sobotkovi, aby se pokusil postavit nový kabinet. A Sobotka to k Zemanově velké úlevě nepřijal. Cesta k Rusnokově vládě, která rozštípne ČSSD vejpůl a povede k výměně stranického vedení, byla otevřena.

Veřejnost nyní sleduje s údivem Sobotkovo motání ve zmateném kruhu. Nejprve pravil, že ČSSD Rusnokově vládě v žádném případě důvěru nedá, aby za pár dní tvrdil, že by se o tom možná dalo uvažovat, načež se vrátil k původní rétorice. A aby nevypadal jako úplný hlupák, řekl si o pověření ve druhém kole sestavování vlády, až Rusnok nedůvěru nedostane.

Jeho záměr mu ale nevyšel, protože každému (a prezidentovi zejména) je jasné, že ve druhém kole musí dát mandát tomu, kdo disponuje většinou ve Sněmovně. A to Sobotka není a nebude. Třetí pokus by totiž neměl v ruce prezident, ale předsedkyně Sněmovny a jen hodně hloupý prezident by jí to chtěl přepustit, zvláště když může v mezičase s ODS ještě leccos dojednat. Vždyť opoziční smlouva fungovala z pohledu obou stran jako švýcarské hodinky. A ČSSD jako vítězná strana posledních voleb bude v pozici toho, kdo při řešení vládní krize stál celou dobu v koutě a neměl k věci co říci. Chudák Sobotka je přitom ještě dost mladý na objímání stromů v politické penzi.


Čtěte další komentáře Pavla Párala

Velbloud pořád nikde

Miloš a stojednička

EBF24

Dobré špatné zprávy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).