Menu Zavřít

Boj o města trvá

12. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Global Brokers nabízí o osm korun za akcii více než AVS

Makléřská společnost Global Brokers, která již minulý rok bojovala s Erste Bank o prioritní akcie České spořitelny, nabízí nyní městům a obcím 185 korun za jednu akcii. To je o osm korun více, než činí nabídka AVS (majoritního vlastníka Erste Bank, která je majoritním vlastníkem České spořitelny) v rámci povinného odkupu. Týdeníku EURO to potvrdil vedoucí obchodního oddělení Global Brokers Tomáš Kaňka.
Nabídka AVS, kterou předminulý pátek schválila Komise pro cenné papíry, má platnost do 10. července. Minimálně stejnou dobu bude podle Kaňky platit i nabídka Global Brokers. Prioritní akcie přestavují 7,4 procenta na základním jmění České spořitelny a Erste má již nyní smlouvami s obcemi a městy dle informací tiskové mluvčí České spořitelny Kláry Gajduškové zajištěno 71,3 procenta této emise. Společnost Global Brokers, která již dříve nabízela městům vyšší cenu než Erste, zatím zjevně nebyla při výkupu příliš úspěšná. Kolik procent prioritních akcií spořitelny se jim podařilo získat, odmítl Tomáš Kaňka sdělit: „Vzhledem k pokynu klienta, pro kterého výkup provádíme, nemohu sdělit, kolik akcií jsme již získali.“ Rovněž nezveřejnil jméno klienta. Podle již dříve zveřejněných spekulací (EURO 35/2001) stojí za tímto výkupem bývalý šéf Motoinvestu Pavel Tykač, pro kterého v minulosti Global Brokers často pracoval.

ebf - tip - debata

Podstatné budou dividendy.

Cena, kterou AVS v rámci povinného odkupu za prioritní akcie nabízí, je méně než poloviční ve srovnání s kmenovými akciemi. Prioritní akcie sice nemají hlasovací právo a mají omezenou převoditelnost (nejsou obchodovány na veřejných trzích a doposud mohly být převáděny jen mezi obcemi), ale oba tyto minusy ve srovnání s kmenovými akciemi již přestávají hrát roli. Jednak valná hromada České spořitelny rozhodla o deregistraci vlastních cenných papírů (obchodovat na burze tak již brzy nepůjde ani s kmenovými akciemi), a naopak schválila možnost převodu prioritních akcií i mimo města a obce. Tím bude možnost zpeněžení prioritních i kmenových akcií postavena takřka na roveň. A pokud jde o hlasovací právo kmenových akcií, je třeba počítat s tím, že majoritní akcionář má již nyní přes devadesát procent hlasovacích práv, takže hodnota hlasovacího práva minoritních akcionářů je velmi nízká. Prioritní akcie potom mají oproti kmenovým přednostní nárok na dividendu. Vykáže-li Česká spořitelna zisk, musí držitelé prioritních akcií (na rozdíl od držitelů kmenových) dostat dividendu vždy (i když není určena její výše). O výši dividendy bude nyní sice vždy rozhodovat Erste Bank, ale prioritní akcionáře ošidit nemůže. „Ze stanov České spořitelny nelze dovodit možnost valné hromady přiznat akcionářům, majícím kmenové akcie, vyšší dividendu než prioritním akcionářům. Dle našeho názoru by takové rozhodnutí bylo v rozporu s obchodním zákoníkem,“ sdělila tisková mluvčí spořitelny Klára Gajdušková.
Pro stanovení hodnoty akcií České spořitelny tak do budoucna bude téměř výhradně důležitý jejich dividendový výnos. Spořitelna počítá pro příští rok s čistým konsolidovaným ziskem ve výši 4,5 miliardy korun, což odpovídá 30 korunám na jednu akcii. Na dividendy se bude rozdělovat 30 procent zisku. Když města akcie neprodají, mohou tak s velkou pravděpodobností v příštích letech očekávat výrazně vyšší dividendu, než byly tři koruny za loňské hospodaření.

Komisí požehnaná lacinost.

Proč tedy AVS nabízí za prioritní akcie jen 177 Kč, když za kmenové dává 372,40 Kč? Mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková doporučila tuto otázku směřovat na AVS. Pracovnice tiskového oddělení AVS Hana Cygonková to potom nebyla schopna do uzávěrky tohoto čísla týdeníku EURO vysvětlit.
AVS se pochopitelně snaží nabídnout co nejnižší cenu. Proč však nízkou nabídku za prioritní akcie schválila Komise pro cenné papíry? „Jsou-li v současnosti prioritní akcie převoditelné pouze na obce a není s nimi spojeno hlasovací právo, je logické, že cena za ně bude o poznání nižší než za akcie kmenové. Co se týče prioritních akcií, nárok na dividendu nevzniká automaticky s vytvořením zisku. O dividendě v případě prioritních akcií ČS rozhoduje valná hromada na návrh představenstva. Co se jejich omezené převoditelnosti týká, do budoucna mají být prioritní akcie převoditelné se souhlasem představenstva ČS,“ odpověděl Martin Randus z odboru vnějších vztahů KCP.
A bude-li se městům a obcím bude zdát Randusovo vysvětlení neuspokojivé a cena nabízená společností AVS nízká, mohou o její navýšení bojovat u soudu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).