Menu Zavřít

Boj o ruskou pojišťovnu přitvrzuje

19. 10. 2007
Autor: Euro.cz

PPF Investments

Čeští investoři v Rusku čelí podivným praktikám v řízení akciových společností. Společnosti PPF Investments, která je významným akcionářem v ruské pojišťovně Ingosstrach, byl znemožněn přístup na valnou hromadu. Skupina prostřednictvím svých ruských firem Vega, Novyj Kapital a Investicionnaja Iniciativa ovládá 38,46 procenta akcií obří ruské pojišťovny. Mimořádná valná hromada Ingosstrachu však rozhodla o zvýšení základního kapitálu ze současných 2,5 miliardy rublů na deset miliard. V případě neúčasti na tomto zvýšení by majetkový podíl PPF Investments klesl pod deset procent. „Firmy Vega, Novyj Kapital a Investicionnaja Iniciativa okamžitě napadly skandální způsob organizace valné hromady a její netransparentní průběh s tím, že k rozhodnutí o zvýšení kapitálu došlo bez jejich vědomí,“ uvedl k situaci Jan Piskáček, mediální zástupce PPF Investments.
Všechny tři společnosti už podaly stížnost na Federální službu pro finanční trhy, což je ruská verze Komise pro cenné papíry. Ta by měla do třiceti dnů rozhodnout o tom, zda dodatečná emise akcií může začít. Podle vyjádření zástupců PPF Investments lze jednoznačně prokázat, že způsob svolání i průběh valné hromady byl v rozporu se zákony i se stanovami Ingosstrachu. Situaci navíc komplikuje fakt, že hlasování probíhalo na dálku, tedy fyzicky se účastníci valné hromady vůbec nemuseli sejít. Zástupcům zmiňovaných tří společností nebyly dodány hlasovací lístky a bylo jim opakovaně znemožněno doručit do sídla společnosti Ingosstrach jejich stanovisko ke zvýšení kapitálu, zdůrazňuje ve svém prohlášení PPF Investments.
O důvodu konání mimořádné valné hromady spekuluje ruský tisk. Podle něj většinový vlastník pojišťovny Ingosstrach - firma Bazovyj element oligarchy Olega Děripasky - tvrdí, že PPF Investments se dostala k více než třetinovému podílu údajně nezákonně. To ale PPF zcela odmítá z tím, že prodej byl schválen antimonopolním úřadem.
„Nepřestoupili jsme žádný ruský zákon a je lživé něco takového tvrdit“, uvedl Tomáš Brzobohatý, předseda představenstva PPF Investments. „S prodejem tří ruských společností, to jest Vega, Investicionnaja Iniciativa a Novyj Kapital, ve prospěch skupiny PPF Investments vyslovila souhlas ruská Federální antimonopolní služba,“ dodal. Podle názoru PPF Investments jde v tomto případě o cílenou mediální manipulaci, jejímž záměrem je odvést pozornost od skandálního způsobu svolání a netransparentního průběhu mimořádné valné hromady Ingosstrachu, která přijetím rozhodnutí o zvýšení základního kapitálu sleduje jediný cíl, a to snížit podíl PPF Investment pod hranici deset procent. I přes tyto rozpory jsou Češi připraveni na zvýšení základního kapitálu, bude-li mu předcházet seriózní diskuse managementu a akcionářů a také bude-li k navýšení obchodní důvod. „Peníze na to samozřejmě připravené máme,“ říká Brzobohatý.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).