Menu Zavřít

Boj o Suez

3. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Nacionalizace energetik

CIF24

PRAHA (mtc) - Francouzský premiér Dominique de Villepin oznámil vytvoření jedné z největších evropských energetických společností, jež má vzniknout spojením státní Gaz de France (GdF) se soukromou firmou Suez. Plán fúze již schválily správní rady obou společností. Transakce je zajímavá nejen svojí velikostí (hodnota nového obra bude přesahovat sedmdesát miliard eur) a snahou vytvořit vedle Electricité de France dalšího francouzského energetického šampiona, který by hrál významnou roli v globálním měřítku, ale také kvůli narůstajícím nacionálním tendencím v evropském byznyse.
Italská společnost Enel totiž usilovala o převzetí firmy Suez, čemuž francouzská fúze zabrání. Enel o nepřátelské převzetí Suezu stále usiluje. Jeho šance však již nyní nejsou velké, i když za jeho zájmy se ostře a pochopitelně postavili italští politici. Ministr hospodářství a financí Giulio Tremonti odejel do Bruselu jednat o případu s představiteli Evropské komise a ministr zemědělství Gianni Alemanno pohrozil, že francouzským maloobchodním společnostem sebere licence k provozování obchodů v Itálii.
Obdobný souboj probíhá i ve Španělsku, kde nabídku na převzetí tamní společnosti Endesa předložit německý energetický gigant E.ON (EURO 9/2006). Této akvizici se rozhodla zabránit španělská vláda, která zřejmě právě kvůli tomuto případu rozšířila pravomoci španělského regulátora energetického trhu. V roli francouzské GdF tady vystupuje španělský Gas Natural, který také podal nabídku na převzetí společnosti Endesa.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).