Menu Zavřít

BOJ O TUČNÁ KŘESLA?

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Gazprom

Ruský plynárenský obr Gazprom se pravděpodobně rozdělí. „Jedni budou vydělávat peníze a ti druzí jim v tom budou pomáhat, oznámil nejvyšší šéf Rem Vjachirev, aniž uvedl bližší podrobnosti. Zdá se, že „vydělávat peníze budou těžba a expor t, zatímco dopravní a servisní útvary společnost rozprodá.

Plánované rozdělení Gazpromu přivítal ruský ministr paliv a energetiky Viktor Kalužnyj, považovaný za velkého Vjachirevova rivala. Ruský list Kommersant dokonce napsal, že nejde ani tak o „dělení plynu jako o boj politické elity o k ontrolu nad celým palivoenergetickým komplexem Ruska.

Na rozbití monopolního Gazpromu, kde drží ruský stát třicet sedm procent akcií, tlačí také Mezinárodní měnový fond, vytýkající Moskvě pomalou restrukturalizaci ekonomiky. Zástupci fondu dali nedávno v Moskvě na srozuměnou, že je záhodno, aby Gazpro m do konce letošního prvního pololetí vyrovnal závazky vůči státnímu rozpočtu ve výši 23 miliard rublů (asi 800 milionů dolarů).

Gazprom, kontrolující asi dvaadvacet světových geologicky ověřených zásob plynu, v posledních letech roční produkci stabilizoval na úrovni 530 až 540 miliard krychlových metrů plynu. Zvyšovat ji už nemůže, neboť osmdesát procent suroviny těží z málo vydatných ložisek.

MMF24

K největším odběratelům dceřiné firmy Gazexport, v jejímž čele stojí Vjachirev mladší, dlouhodobě patří Česká republika. Loni nakoupila 7,4 miliardy krychlových metrů plynu, což představovalo zhruba 84 procent celkové domácí spotřeby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).