Menu Zavřít

Boj o bývalé klienty Moravia Energo začíná

3. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Tisícovka odběratelů elektřiny dostává už týden proud v nouzovém režimu. Krach jejich původního dodavatele Moravia Energo jim ale překvapivě spíš pomůže a mohou získat cenově výhodnější dodávky elektřiny než dosud.

V tomto týdnu se dodavatelé elektřiny začnou přetahovat o bývalé klienty společnosti Moravia Energo. Ta byla minulé pondělí vyřazena z obchodování s energií a přestala zhruba tisícovce odběratelů dodávat proud. Krach energetické společnosti ve vlastnictví jednoho z nejbohatších Čechů Tomáše Chrenka zásobované domácnosti ani podnikatele neohrozil. „Energetický zákon totiž s podobnou možností počítá, i když byl v Česku uplatněn historicky poprvé,“ upozorňuje ředitel státem kontrolované společnosti Operátor trhu s elektřinou Jiří Šťastný. Proud tak bývalí klienti dostávají od takzvaného dodavatele poslední instance, jenž jim je povinen dodávky zajistit po dobu tří měsíců.

O zákazníky je postaráno

„Naší snahou ovšem bude co nejdříve se dohodnout. Nabídneme bývalým klientům Moravia Energo normální obchodní smlouvy namísto té, která vyplývá z titulu dodavatele poslední instance,“ nastiňuje plány na příští dny generální ředitel a předseda představenstva Pražské energetiky Drahomír Ruta. „Po Moravia Energo naše firma v hlavním městě obsluhuje asi čtyřicítku odběrných míst, z toho je osm velkých odběratelů. Za jednu megawatthodinu v nuceném režimu platí 825 korun, což nedosahuje zdaleka hranice, kterou povoluje vyhláška Energetického regulačního úřadu,“ dodává.

Vedle Pražské energetiky má povinnost garanta elektrických dodávek v případě krachu obchodníka ještě ČEZ a E.ON. Státní regulátor se neobává, že své pozice zneužijí a naúčtují zákazníkům maximálně povolenou cenu. „Budou se snažit si zákazníky udržet. Je v jejich zájmu nabídnout férové podmínky,“ říká šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

O nové klienty nemají ovšem zájem jen největší hráči na trhu, ale i další nezávislí obchodníci. „Centropol je připraven převzít většinu zákazníků Moravia Energo, kteří se v posledních hodinách na obchodníky obracejí. Vzhledem k současnému snížení cen elektřiny na burze mohou i přes jejich momentálně těžkou situaci na celkovém vývoji paradoxně vydělat,“ vzkazuje obchodní ředitel Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

V České republice má v současné době licenci na obchod s elektřinou na 260 obchodníků. Aktivně se ale obchodu účastní jen dvacet z nich. Ti dravější už mají plán. Právě Centropol se dlouhodobě orientuje především na středně velké firmy, jako jsou obchodní sítě, úřady či střední a menší výrobní podniky. „Tento segment netrpí druhotnou platební neschopností a výkyvy ve spotřebě jsou výrazně nižší než u největších firem. Jsme díky této naší strategii a dlouhodobě citlivé nákupní politice na energetické burze, která nám umožňuje držet ceny dlouhodobě na nízké úrovni, schopni v současné době převzít zákazníky tohoto končícího obchodníka s elektřinou,“ vysvětluje Pokrupa.

Dvakrát měř**

Odborníci na energetiku ovšem bývalým odběratelům Moravia Energo radí, ať se ve výběru nového dodavatele neukvapují. „Nemusí zbrkle sáhnout po první nabídce. Prostřednictvím elektronického výběrového řízení je možné najít aktuálně nejnižší cenu na trhu a ušetřit miliony korun. Obchodníci s elektřinou se v daný okamžik sejdou ve virtuálním prostředí v e-aukci, při které dojde on-line k porovnání nabízených cen a účastníci aukce mají prostor na snížení své původní nabídky. Odběratel pak může vyhodnotit tu nejvýhodnější,“ vysvětluje ředitel specializované společnosti na elektronická výběrová řízení eCentre Vítězslav Grygar.

EBF24

Administrace celého procesu trvá v případě privátní sféry, kde se nemusí dělat výběrové řízení, necelý měsíc. U veřejného sektoru je třeba postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Pro odběratele Moravia Energo to tedy neznamená, že musí jít „přes ulici“ k prvnímu dodavateli elektřiny, ale mají šanci v e-aukci získat výhodnou cenu. Jsme v kontaktu s obchodníky s elektřinou a víme, že do e-aukce půjdou,“ říká Grygar.

Moravia Energo byla založena v roce 1999. V roce 2007, kdy dodala svým zákazníkům 2000 gigawatthodin elektrické energie, dosáhl její obrat 3,4 miliardy a vydělala sto milionů korun. Loni plánovala utržit 4,5 miliardy. Její skutečný výsledek ale zatím není k dispozici, stejně jako aktuální stav hospodaření.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).