Menu Zavřít

Bojkot od ČEZ

6. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Severomoravská energetika

MMF24

OSTRAVA (rů) – Dominantní výrobce elektřiny, firma ČEZ, se nepřihlásil do tendru na dodávky energie pro Severomoravskou energetiku (SME). Bojkot tendru jednoho ze svých největších odběratelů vysvětlil ČEZ tím, že ho nechtěl poškodit, protože by jako dominantní výrobce údajně musel nabídnout nejvyšší ceny. Přestože by s nimi zřejmě tendr nevyhrál, severomoravské energetiky tento krok překvapil. V tendru na roky 2003 až 2005 nabízí odběr elektřiny v objemu až šest terawatthodin, což představuje více než deset procent produkce elektrárenské firmy.
„Byli jsme překvapení, že se ČEZ nezúčastnil, když v masivní mediální kampani zároveň slibuje snížení cen elektřiny,“ řekl mluvčí SME Pavel Nováček. Původně monopolní vztahy mezi ČEZ a SME se narušily už při uzavírání smluv na letošní rok, kdy si v rámci liberalizace trhu mohly vybrat distribuční společnosti a velké firmy poprvé vybrat jiné než dosavadní dodavatele elektřiny. ČEZ tehdy překvapivě vypsal tendr na odběr a v konkurenčním boji o zákazníky odmítl upřesnit podmínky a posunout pro SME šibeniční termín pro přihlášku. SME se tak přes svou pozdější snahu do tendru nedostala, ale později kontrovala a vypsala vlastní soutěž na dodávky elektřiny, v níž si od švýcarské firmy Entrade zajistila elektřinu levněji než od ČEZ.
Postoj ČEZ je překvapivý i pro vnější pozorovatele, kteří tvrdí, že zájmem tohoto výrobce s nadbytečnými kapacitami by měl být maximální prodej elektřiny. ČEZ navíc prosadil letos v červenci spojení s distributory. Fúzi, po které Severomoravskou energetiku a dalších pět distributorů prakticky ovládne, nyní posuzuje antimonopolní úřad.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).