Menu Zavřít

Bojují o peníze

17. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

ebf - tip - debata

PRAHA (hat) - Ministerstvo financí si vybírá bankovní ústav, který bude zajišťovat rozdělování dotací ze státního rozpočtu a fondů Evropské unie. Výběrové řízení se týká pouze dotací určených na investice v rámci „programů reprodukce majetku“ obcím a dalším subjektům.
Zmíněné služby zatím pro ministerstvo zajišťuje Česká spořitelna, smlouva však byla ke konci letošního roku vypovězena, neboť došlo ke změně rozsahu požadovaných služeb. Doposud protékaly účty banky pouze peníze ze státního rozpočtu, nyní k nim přibudou i prostředky z Evropské unie. Jejich objem ministerstvo odhaduje na zhruba 20 miliard korun ročně, roční příspěvek ze státního rozpočtu činí přibližně 18 miliard.
O lukrativní zakázku mají zájem i další banky. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman týdeníku EURO potvrdil, že se ohledně vypovězení smlouvy s ČS ozvala Komerční banka (KB). „KB požádala ministerstvo financí, aby zorganizovalo nové výběrové řízení, protože to považuje za nejvhodnější řešení. Většina projektů, kterých se výplata prostředků ze státního rozpočtu týká, jsou projekty municipalit. V tomto segmentu klientů má KB významný tržní podíl a ráda by jim poskytovala komplexní servis včetně administrace těchto prostředků,“ uvedla mluvčí banky Marie Petrovová. ČSOB se údajně výběrového řízení nezúčastní. Mluvčí banky Milan Tománek tuto informaci nechtěl potvrdit ani vyvrátit.
Ministerstvo roční náklady na služby banky odhaduje na necelých 300 milionů korun. Kromě ceny a výše úročení zůstatků na účtu bude hrát ve výběrovém řízení roli i počet poboček banky a hustota pobočkové sítě. Šanci na vítězství by z tohoto důvodu měly právě tři největší české banky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).