Menu Zavřít

Bojující Holanďan

20. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Práskač se stal politikem s cílem očistit Evropskou komisi

Když nizozemský auditor Paul van Buitenen v devadesátých letech usiloval o omezení korupce v Evropské komisi, jeho výpověď v Evropském parlamentu donutila předsedu Evropské komise Jacquese Santera spolu s ostatními dvaceti členy k rezignaci. Za skandální odhalení si však tento úředník vysloužil hořkou odměnu. Šéfové proti němu totiž zahájili disciplinární řízení za porušení procedurálních pravidel. Na čtyři měsíce mu snížili plat o padesát procent a převedli ho na podřadnou práci spočívající v tom, že měl sledovat výdaje na žárovky a podobné předměty. „Udělali všechno, aby mě zlomili,“ tvrdí van Buitenen, „ale já tomu dokázal odolat.“
Teď se vrací do hry. Jako nově zvolený člen Evropského parlamentu se 20. července ujal funkce a bojuje ze všech sil. Je přesvědčen o tom, že v Evropské komisi - výkonném orgánu Evropské unie, jenž dohlíží na hospodaření s rozpočtem unie ve výši 134 miliard dolarů - se toho za posledních pět let moc nezměnilo. Van Buitenen odhaduje, že korupce a špatné řízení stojí občany států unie až 37 miliard dolarů. “Zavedením politiky otevřených dveří ukážu, odkud to páchne,” prohlásil. Jeho kritici v Evropské komisi tvrdí, že jsou tato čísla přehnaná a že od roku 1999 se díky reformám podařilo omezit možnosti zneužívání úřední moci. “Jsme přesvědčeni, že nás provedené změny v maximální možné míře ochraňují proti podvodu a špatnému hospodaření,” uvedl mluvčí Evropské komise.
Nicméně tento Nizozemec na křižácké výpravě se nehodlá vzdát. Jeho nová politická strana s názvem Europe Transparent získala v Nizozemsku překvapivě 7,3 procenta a dvě křesla v 732členném Evropském parlamentu. Odpor veřejnosti proti anonymní a nepřístupné byrokracii Bruselu se zvyšuje. A jeho boj možná osloví i křídlo nově zvolených euroskeptiků, kteří budou tvořit asi patnáct procent nového Evropského parlamentu. Sedmačtyřicetiletý van Buitenen má dokonce kazatelnu, z níž může šířit své evangelium o transparentnosti: křeslo ve výboru pro kontrolu rozpočtu. “Je velmi čestný a velmi proevropský. Doufáme, že s ním navážeme úzkou spolupráci,” uvedl Bart Staes, člen parlamentu za stranu Zelených.

Špína na obzoru.

Pro začátek chce van Buitenen zajistit, aby nebyly promlčeny případy korupce, na něž upozornil v roce 1999. Nezávislé vyšetřování potvrdilo mnohá jeho tvrzení, ale komise zatím nikoho nepotrestala. Tento měsíc možná odstupující komisaři rozhodnou, zda bývalá komisařka pro výzkum Edith Cressonová nese nějaký podíl odpovědnosti za podvody a špatné hospodaření, které byly odhaleny na jejím bývalém ředitelství. Ona sama odmítá, že by se jakkoli provinila. Belgický trestní soud ji nedávno očistil, ale van Buitenen říká, že podstatná je zpráva vydaná Evropskou komisí na základě jejího vlastního šetření. „Jakýkoli pokus o zakrývání faktů se obrátí proti nim,“ prohlašuje van Buitenen a slibuje, že pokud komise neučiní příslušná opatření, zveřejní další dokumenty odhalující, kdo věděl co a kdy.
Van Buitenen se domnívá, že Parlament musí dostat větší možnost kontroly nad Evropskou komisí. Pro posílení odpovědnosti bude lobbovat za lepší přístup parlamentu k dokumentům týkajícím se výdajů a kontroly. Také doufá, že posílí nezávislost vlastního antikorupčního útvaru EU, podpoří zavedení nové funkce prokurátora EU a zlepší pravidla na ochranu těch, kdo upozorňují na nepravosti.
Nizozemcova kampaň za očistu Evropy je přesto nejistý podnik. V hlavních politických stranách totiž svou kauzou neprobudil velký zájem. Nejdůležitější podporu by mohl najít uvnitř organizace, kterou hodlá změnit. Van Buitenenovi telefonovaly desítky zaměstnanců, kteří jsou znechuceni reakcí Evropské komise na to, co se děje. “Žádají mne, abych zastavil toto šílenství,” uvádí van Buitenen. „Nakonec to nebude parlament, ale tisk, který vyburcuje veřejnou podporu změn,” domnívá se Jens Peter Bonde, dánský křesťansko-demokratický reformátor. O tom, že se náprava Evropy dostane na titulní stránky, van Buitenen nepochybuje.

Cíle van Buitenena

  • PROSAZOVAT větší transparentnost a odpovědnost za výdaje Evropské komise
  • USILOVAT o parlamentní šetření v případech podvodů
  • ZLEPŠOVAT ochranu těch, kdo upozorňují na nepravosti

Údaje: BusinessWeek

BusinessWeek online Interview s van Buitenenem najdete na adrese businessweek.com/magazine/extra.htm

MMF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Zuzana Suchá, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).