Menu Zavřít

Bokovka

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Co začalo jako amatérská vášeň, pokračuje coby profesionální byznys

Sběratel moderního umění Jan Bejšovec, malíř Stanislav Diviš, režiséři Jan Hřebejk a David Ondříček, fotograf Tono Stano a grafik Aleš Najbrt. To jsou jména původních „bokovkářů“, tedy těch, kteří kdysi v Pštrossově ulici otevřeli legendární vinotéku Bokovka. Jméno je inspirované stejnojmenným americkým filmem nejen o víně (anglicky Side ways) a naznačuje, že šlo spíš o amatérskou vášeň než profesionální byznys; všechny původní zakladatele a majitele Bokovky totiž živí jiné profese, vinotéku si otevřeli jaksi bokem.

Z lásky k vínu, řečeno lyricky.

Pravda, ekonomicky to nebyl právě modelový byznys. V roce 2014 proto původní Bokovka zavřela, aby znovu otevřela v roce 2015. To už ale s úspěšným restauratérem Tomášem Karpíškem coby dalším společníkem a rovněž jako profesionální byznys, kde víno musí vydělávat peníze.

„Oprýskaný dvorek se skvělými víny,“ říká si sama Bokovka. Každý, kdo zná Karpíškův podnik, v tom samozřejmě cítí i jeho marketingového génia: nová Bokovka sice skutečně vypadá jako oprýskaný dvorek, najdete tu ale i drahá vína. A také prodávaná s profesionálními maržemi. Ostatně pro Karpíška není jídlo ani víno hobby.

To jistě není vůbec nic špatného, naopak. Dobrou vinotéku dělá dobrý výběr vín a ta v Bokovce určitě najdete. Důraz je tu kladen na tuzemská vína, a to včetně těch módních nebo raritnějších, vedle nich ale máte i slušnou selekci těch světových. A třeba sortiment německých ryzlinků z Falce nebo Mosely tady určitě patří k těm nejlepším. Pokud jde o výběr rozlévaných vín, obejdou se v Bokovce bez dusíkových systémů; po skleničce rozlévají dobrou třicítku vín, byť mezi nimi chybí něco většího.

To najdete spíš mezi lahvemi, které si ovšem můžete nechat otevřít. Když jsem po pár skleničkách červeného pořád nemohl objevit svou chuť a požádal o sklenku Barola 2011, měl jsem ho za chvíli na stole. Navíc s vínem na něj můžete dostat i delikatesy, které mají v Bokovce originální. A co vlastně původní „bokovkáři“?

bitcoin_skoleni

Ti se i ve svém přestěhovaném podniku scházejí každý čtvrtek, kdy by měli také obsluhovat, to ale vždycky úplně nevyjde. Dnes si společně spíš otevřou nějakou dobrou lahev, na které se odjakživa skládají.

Bokovka ? Dlouhá 37, Praha 1 ? t: 731 492 046 ? e: obchod@bokovka.com ? www.bokovka.com

  • Našli jste v článku chybu?