Menu Zavřít

Bolest ještě přijde

24. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Konec úvěrové krize je zatím v nedohlednu...

Celý podtitul: Konec úvěrové krize je zatím v nedohlednu. Wall Street se nejen potýká s dalšími ztrátami, ale v budoucnu bude muset být pod pozornějším dohledem regulátorů pokornější

Jednou se možná mocný Wall Street změní v Bulvár ztracených snů. Počínaje Bear Stearns a Lehman Brothers, přes Merrill Lynch po AIG přišel nyní trest za léta špatných rozhodnutí překvapivě náhle a tvrdě. Firmy se třesou, trhy bezradně přešlapují, investoři vyčkávají a hlavní otázkou je, kdy ta bolest skončí.
Signály nejsou povzbudivé. Jistě - centrální banka a její dramatická pomoc American International Group (AIG) zapůsobily jako prevence před totální globální panikou, která by mohla způsobit kolaps největšího pojistitele v USA (viz s. 90). Ale náhlé směřování AIG k bankrotu ukázalo, jak nebezpečně je finanční systém provázaný.
Ona propojenost systému po léta maskovala obrovská rizika v pozadí, ale nyní je ještě zesiluje. S každou novou nitkou z bláznivé sítě, která se rozplétala během třináctiměsíční úvěrové krize, se objevil nový problém. Jestli se vše zlé v dobré obrátí, záleží na tom, jak čistě budou potápějící se firmy a toxické investice odděleny od zbytku. S každým uplynulým dnem se zdá být úkol mnohem složitější. Na konci úvěrového ruinování by celkové ztráty, jež nyní dosahují 500 miliard dolarů, mohly činit dva biliony dolarů, uvádí hedgeový fond Bridgewater Associates. Co asi zbude, až skončí tzv. Great Unwind (Velké stahování), jak se v USA krizi říká? Wall Street bude menší, pokořený, velmi regulovaný a sotva jej poznáme ve světle jeho vůdčí minulosti; zavládne v něm opatrnost a divoké podstupovaní rizika bude tabu.

SPOUSTA KOSTLIVCŮ Vazby Merrill Lynch k AIG ukazují, jak složité může být uvedení finančního systému do pořádku. Během hypotečního boomu chrlila Merrill pochybné zajištěné dlužní obligace (collateralized debt obligation – CDO) v hodnotě miliard dolarů. Tyto sporné dluhopisy byly navíc podloženy rizikovými hypotékami (subprime). Aby snížila vlastní riziko, koupila společnost Merrill pojistné smlouvy od AIG, takzvané „credit default swaps“, jež se proplácejí ve chvíli, kdy klienti přestávají hypotéky splácet. Merrill drží jen od AIG garance v hodnotě pěti miliard dolarů. Celkově AIG pojistila „credit default swaps“ v hodnotě 441 miliard dolarů, přičemž 58 miliard dolarů je spojeno s rizikem subprime hypoték. Není jasné, které firmy koupily tyto záruky, ale AIG jich spoustu prodala velkým evropským bankám.
Když se AIG dostala na šikmou plochu, nedá se věřit tomu, že by z těchto kontraktů něco dobrého vytěžila. Pokud by pojišťovna zůstala v ohrožení, pak by Merrill a ostatní ústavy musely čelit dalším ztrátám. Za těchto okolností není divu, že centrální banka do záležitosti vstoupila.
Masivní trh s pojištěním typu „credit default swap“ se stal tak komplexním, že v některých případech firmy ztratily přehled o svých akciích. Například AIG o víkendu 13. až 14. září požádala o kapitál u několika private equity firem. Ty však po zhodnocení finanční situace pojišťovny odmítly peníze poskytnout se závěrem, že dokonce ani management AIG neví, kde jsou všichni kostlivci schováni, uvedla jedna z osob obeznámených s děním. AIG v únoru zjistila, že auditoři odhalili „únavu materiálu“ v jejích systémech pro oceňování credit default swaps. Ve čtvrtletní zprávě ze 7. srpna společnost uvedla, že se pokouší zavést nový spolehlivý hodnotící systém.
Rozmotání klubka po firmě Lehman, jednom z největších světových hráčů na poli dluhopisů, nebude snadné. Když firma 15. září oznámila bankrot, bolest se rychle rozšířila po celém finančním světě. O den později Reserve Primary Fund, který má hodnotu 62 miliard dolarů a je prvním světovým fondem peněžních trhů, ohlásil, že přišel o peníze z dluhových nástrojů vydaných Lehmanem. Takové ztráty jsou ve světě fondů peněžních trhů doslova bezprecedentní; peníze v těchto fondech jsou považovány za stejně bezpečně uložené jako úspory v matraci. Banka Wachovia se již vymotává z hypotečních ztrát. Ihned po pádu Lehmanů napumpovala dodatečné peníze do tří ze svých fondů peněžních trhů.
Otřesy banky Lehman jsou znát i na dalších trzích. Jednou z nebezpečných zón by mohl být dvacetimiliardový trh takzvaných katastrofických dluhopisů, což jsou tajemné záruky prodávané pojišťovnami k ochraně proti velkým výplatám za velké přírodní katastrofy, například hurikány. Agentura na hodnocení dluhopisů A.M. Best řekla BusinessWeeku, že by mohla upravit směrem dolů ratingy několika těchto bondů, zaštítěných dceřinou společností firmy Lehman. Banka Lehman Brothers prodala také záruky za komerční, hypotékami zajištěné cenné papíry, včetně těch, které vydala italská vláda. Následkem bankrotu firmy by tyto dluhopisy mohly ztratit hodnotu.
S tím, jak Lehmann a Merrill upadaly, investoři začali hojně sázet proti dvěma jiným velkým nezávislým investičním domům - Goldman Sachs a Morgan Stanley. Existovala obava, že by bankám mohly vyschnout jejich hlavní zdroje financí. Goldman a Morgan Stanley stále žijí, ale jejich akcie se potýkaly s útokem a jen 17. září spadly o 14 procent, respektive 24 procent. Při nedávné telekonferenci společnost Goldman uvedla, že jejím cílem bylo zůstat samostatnou firmou. Pod tlakem času začala společnost Morgan Stanley zjišťovat možnosti fúze s Wachovií.

ŽUMPA BYDLENÍ Budoucnost bez Goldmanů nebo Morgan Stanley už není nepředstavitelná. Zatímco velké komerční banky, jako jsou Citigroup a JPMorgan Chase, spoléhají při financování svých operací na stabilní základnu depozit, velké investiční banky chtěly napodobit dravé hedgeové fondy, braly si krátkodobé půjčky od jiných firem a investovaly je do rizikových obligací. Takzvané „gross leverage ratio“, tedy poměr mezi celkovým majetkem firmy a jejími dluhopisy, což je jedno z měřítek vypůjčených peněz, skočilo u firmy Goldman z 18,7násobku majetku v roce 2003 na 26,2násobek v roce 2007. Morgan Stanley dosáhla vloni 32násobku. Věřitelé na těchto tajemných trzích mají nyní veškerou moc. Mohou kdykoliv požádat, aby dlužníci zvýšili ručení nebo spolu s tím snížili financování. To se stalo firmám Bear Stearns i Lehman Brothers a investoři se obávají, že by se Goldman a Morgan Stanley mohly dočkat podobného osudu. „Nemyslím si, že by mohly přežít více kol něčeho podobného,“ říká Charles Geisst, profesor financí na Manhattan College a historik Wall Street.
V centru globální finanční sítě je samozřejmě trh s bydlením v USA. I tady se zdají být vyhlídky černé. Ceny domů pokračují v pádu a snižují hodnotu dluhopisů zajištěných hypotékami. Znepokojivější však je, že hrozba subprime hypoték se rozšiřuje i na takové kategorie půjček na domy, které byly již jednou označeny za méně riskantní. Takzvané Alt-A půjčky lidem, kteří mají lepší než subprime hodnocení, se rychle zhoršují. V normální době mají potíže dvě až tři procenta takových půjček, nyní je standard na 15 procentech. Nesplácené subprime půjčky tvoří třicet procent z celkového počtu, což je rekordní nárůst o deset procent. „Celkový nárůst subprime je špatný,“ říká Mark Fleming, hlavní ekonom výzkumné firmy First Americam CoreLogic, „ale co se týče závažnosti, je trh Alt-A horší.“
Dokonce vlastníci domů s nejlepším úvěrovým hodnocením, známí jako „prime“ dlužníci, pokulhávají ve vzrůstající míře se svými splátkami. „Prime“ hypotéky představují čtyřicet procent ze všech domů zabavených kvůli neschopnosti splácet. Tento druh potíží bude prorůstat skrze hypoteční potravní řetězec směrem k věřitelům a investičním bankám.
I zde jsou známky nových nebezpečí. Na vrcholu hypotečního boomu vsadil velký počet malých a středních bank na riskantní dluhové investice zvané „trust preferreds“, které jim umožnily shromáždit hotovost od investorů a daly bankám právo odložit platby úroků. Spolu s tím, jak hypoteční půjčky a související investice nabraly špatný směr, nejméně 38 bank pozastavilo během uplynulých 12 měsíců své platby. Některé tím na sebe přivolaly pozornost regulátorů, včetně IndyMac a Silver State Bancorp. Pro jiné, například FirstBank Financial Services, CapitalSouth Bancorp a Omni Financial Services, znamenalo rozhodnutí neplatit vyvěšení červené vlajky jako varování. FirstBank, CapitalSouth ani Omni nebyly k zastižení, aby se vyjádřily. Spolu s tím, jak se krize bydlení šíří po celé ekonomice USA, znamenají nové problémy finančních firem další výzvu. Může se například zhoršit splácení korporátních půjček. Podle Standard & Poor´s Leveraged Commentary & Data klesly 16. září ceny korporátních půjček na rekordně nízkou úroveň 85 centů k dolaru, jelikož investoři žádali vyšší výnosy kvůli očekávanému nebezpečí.
Ať už se úvěrová krize vyvine jakkoli, jedna věc je jistá: pokořený Wall Street již nikdy nebude to co dřív. Jeho novým heslem je „de-risking“, tedy zbavování se rizika, neboli omezování půjček, hromadění hotovosti a zdrženlivá spekulace. Jakmile dřívější rizikové cenné papíry budou vyžadovat jednoduchost a stabilitu řádných bankovních depozit, mohly by se objevit sňatky komerčních a investičních bank. „Model investičních bank je problematický,“ říká Nouriel Roubini, profesor University of New York. „Budou muset být regulovány jako komerční banky.“
Odlišný bude i zeměpis; rovnováha moci se přesouvá pryč z legendárních kuloárů Wall Streetu do jiných částí země a světa. Bank of America, nyní největší banka podle majetku, nazývá svým domovem město Charlotte v Severní Karolíně. Mezi elitu by mohla směřovat také britská Barclays, která 16. září souhlasila s koupí částí firmy Lehman.
Do byznysu, jemuž kdysi dominovaly společnosti typu Lehman, se budou plést i netradiční firmy. Private equity společnosti, hedgeové fondy a dokonce i suverénní fondy ze Středního východu by mohly dál expandovat do tradičních vod investičních bank, třeba do půjček pro začínající podniky.
Po léta Wall Street hodoval z cizích stolů. Poučením z nynější krize je, že jednoho dne se může vše obrátit.

Spolupráce: Tara Kalwarski, Mara der Hovanesian, Jessica Silver-Greenberg, Ben Levisohn a Emily Thornton z New Yorku

BOX Business Exchange
CO PÍŠÍ SVĚTOVÉ NOVINY Čti, ulož a přidej obsah na novém Webu 2.0 od BW

Daily Telegraph (Londýn) Pád banky Lehman má jednu ironickou vlastnost; jen málo firem ztělesňuje ošklivější aspekty pýchy Wall Streetu. Seismická událost otřese image Ameriky samotné. Agresivní kapitalismus je značkou, která byla vyvezena do světa a byla shledána nedokonalou… Toto se stalo pod dohledem republikánů. Ti by mohli 4. listopadu zaplatit vysokou cenu.

The Guardian (Londýn) Zatímco hovořit o depresi ve stylu třicátých let minulého století je stále diskutabilní, existují předpoklady, že pády bank a zkrachovalý finanční systém budou mít minimální dopad na „reálnou ekonomiku“… Když pomineme trh s bydlením poháněný levnými úvěry, Británie je ekonomikou, která vsadila vše na jednu kartu. A zápach z Canary Wharf (finanční centrum v Londýně-pozn. red.) potvrzuje, co se již dlouho předpokládalo: že tato karta byla cinknutá.

China Daily (Peking) Finanční tsunami na druhé straně Pacifiku by mohlo zasáhnout (Čínu).. Politici musejí přijít s preventivními opatřeními, která by změkčila dopad na národní ekonomiku v důsledku velmi temného výhledu globálního růstu. Již se hovoří o tom, že deflace znovu začíná nabourávat mysl investorů coby výsledek klesajících cen bydlení, padajících finančních institucí a slabšího růstu hlavních rozvinutých ekonomik.

Le Figaro (Paříž) Je velké pokušení přidat další ingredience do již existujícího kotlíku regulací. Avšak současná krize ukazuje omezenou efektivitu případného znásobení domnělých bezpečnostních záruk. Na místo toho by bylo zdravější opravit současné bankovní postupy, kupříkladu kontrolou neodůvodněných motivačních bonusů, jež podporují spekulace.

Süddeutsche Zeitung (Mnichov) Vzestup a pád velkých investičních bank ukazuje, kde nenasytnost může vést vzhůru, ale také směrem dolů. Americká snaha stát se největší ekonomickou silou světa by vůbec nebyla možná bez peněžní mašinérie Wall Streetu. (Nyní) Amerika ..stojí před recesí, jejíž podobu nezažila po dlouhou dobu. A celý svět trpí.

Nikkei (Tokio) (V roce 1997) Spojené státy a další země kritizovaly Japonsko za možné zažehnutí globální finanční paniky. Nakonec to trvalo dalších pět nebo šest let, než se vyřešily špatné půjčky japonských bank. Pokračující finanční krize v USA by mohla mít mnohem větší dopad na globální ekonomiku, než měl japonský bankovní rozruch. Finanční instituce USA by měly dělat všechno proto, aby se tak stalo.

Více komentářů na: http://bx.businessweek.com/credit-crunch

Graf:
OTŘESY NA WALL STREET tržní hodnota v miliardách dolarů
[černý puntík] - konec roku 2006
[šedý puntík] - nyní +

167,2*238,0*273,6*89,7*69,2*94,6*70,9*80,8*41,7
127,2*121,1*83,0*53,4*39,4*36,2*35,7*26,1*0,15
JPMORGAN CHASE*BANK OF AMERICA*CITIGROUP*GOLDMAN SACHS* DEUTSCHE BANK*BARCLAYS* MORGAN STANLEY*MERRILL LYNCH++*LEHMAN BROTHERS
+ k 15.září
++ souhlas s prodejem Bank of America ze dne 15.9. 2008
Data: Bloomberg Financial Markets

MMF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marie Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).