Menu Zavřít

Boris Johnson se stal novým britským premiérem. Slíbil brexit k 31. říjnu

24. 7. 2019
Autor: čtk

Novým britským premiérem se dnes stal Boris Johnson, jehož vedením vlády pověřila královna Alžběta II. Johnson ve funkci nahradil Theresu Mayovou, která podala do rukou královny demisi jen krátce předtím, než panovnice v Buckinghamském paláci přijala nového ministerského předsedu. Johnson ve svém prvním projevu v roli ministerského předsedy přislíbil, že Spojené království v každém případě k 31. říjnu odejde z Evropské unie, a to s dohodou s Bruselem, nebo bez ní.

Johnson tento týden vystřídal Mayovou i ve funkci lídra vládních konzervativců, do které ho zvolili členové strany. Na základě toho odstupující premiérka panovnici sdělila, že dostatečnou podporu pro zformování vlády má právě Johnson.

V úvodu Johnson poděkoval své předchůdkyni Therese Mayové, kterou dnes v premiérském křesle vystřídal. Vzápětí ale řekl, že po třech letech od hlasování, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, je Británie stále zajatcem nerozhodnosti a starých argumentů z doby referenda.

„Musíme naplnit sliby a vystoupit z Evropské unie k 31. říjnu,“ řekl. Dodal, že nyní se kritici mýlí, pokud si myslí, že to opět dopadne špatně.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

„Chceme dojednat lepší dohodu, která maximalizuje možnosti Británie. Věříme, že se nám to v 99denní lhůtě podaří,“ uvedl Johnson. Dodal ale, že za 99 dní Londýn unii opustí v každém případě, proto je nutné uspíšit přípravy na nedohodu. V této souvislosti připustil, že zemi v případě odchodu bez dohody čekají těžkosti, které ji ale posílí a poskytnou nové možnosti. „Budeme moci obchodovat s celým světem,“ dodal.

Johnson také řekl, že jeho vláda se zaměří na zvýšení bezpečnosti, zlepšení situace ve zdravotnictví a zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro každého. „Chci být premiérem celé země, chci zemi sjednotit,“ prohlásil. Televize Sky News poznamenala, že během Johnsonova projevu kritici vykřikovali na znamení nesouhlasu.

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Konzervativní politik Boris Johnson.

Boris Johnson (55)
• Bývalý ministr zahraničí a bývalý novinář Johnson je zastáncem úplné odluky Británie od unijních struktur. Demisi na úřad ministra zahraničí podal loni v létě kvůli neshodám ve vládě kolem plánu odchodu země z EU, společně s ministrem pro brexit Davidem Davisem a Davisovým prvním náměstkem Stevem Bakerem.
• Evropskou unii označuje Johnson za „novou Římskou říši“. Tvrdí, že odchod bez dohody by pro Británii nebyl zásadní problém.
• Jako novinář proslul kontroverzními komentáři, euroskeptickými postoji nebo podporou války v Iráku. Později se stal šéfredaktorem konzervativního magazínu The Spectator.
• V roce 2001 byl Johnson zvolen do parlamentu, ale poté se jeho politická kariéra občas ocitla v ohrožení. V květnu 2008 jej zvolili starostou Londýna a svou funkci těsně obhájil i v roce 2012, kdy se v Londýně konaly olympijské hry. V roce 2016 se rozhodl neusilovat o třetí mandát.
• Náruživý cyklista Johnson je autorem řady knih, ale i skandálních výroků. Kritiku například sklidil za svůj výrok o tom, že „Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky… EU se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami.“ Ve svých výrocích nešetří ale ani sebe: „Pod mou pečlivě udržovanou fasádou užvaněného šaška se neskrývá nic jiného než užvaněný šašek.“

Dále čtěte:

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Poláci zachraňují Británii: loví pro království doktory z východu EU

ebf - tip - debata

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).