Menu Zavřít

Pražští strážníci zůstávají bosí. Boty za 20 milionů kupují už tři roky

3. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pražští strážníci by klidně mohli zastat role postav z pohádek. Jsou tak trochu obutí a neobutí. Ne že by neměli co na sebe, ale spor v hodnotě více než dvou desítek milionů o zakázku na jejich boty nyní dospěl k překvapivému konci. Utnulo ho v neprospěch městské policie Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4. Nejde ale jen o tenhle spor. Kvůli zakázkám obecně měl už před pár měsíci šéf městské policie Eduard Šuster na mále. A jeho předchůdce, jak víme, kvůli nim skončil za mřížemi.

Proti tomuto usnesení není stížnost přípustná. Formální věta, kterou napsala na konec dokumentu státní zástupkyně Vendula Skrášková, i přes své jasné sdělení zřejmě odstartuje další sérii událostí. Horkou kauzu, která ukazuje v nedobrém světle zakázky pražské městské policie, chce dál řešit jak policie sama, tak firma, která měla strážníkům boty dodat, ale dost zvláštním spletencem k tomu nakonec nedošlo. Její šéf si stěžuje na antedataci dokumentů či podpisy vytržené ze smluv přišité následně k jiným přílohám. Městská policie naopak vidí v případu snahu o podvod, který na ni měl být předem ušitý.

Tedy popořadě. V červnu roku 2015 vyhlásila pražská městská policie zakázku na dodávku obuvi. Vyhrála ji společnost Xena. To, co se stalo poté, ale celou věc zkomplikovalo. „V listopadu 2015 jsme byli pozváni na jednání, při kterém se dohodly úpravy vylepšení bot. Následně nám byly zapůjčeny vzorky k úpravě s tím, že jsme vyhráli tuto soutěž,“ říká jednatel Xeny Vlastislav Římský.

Když pak firma první dodávku bot přivezla, městská policie ji nepřevzala. Důvod? Boty byly jiné než ty, se kterými vyhrála původní výběrové řízení. Vlastislav Římský pak podal trestní oznámení kvůli údajné manipulaci se smlouvami (vytržení podpisů a přešití k jiným dokumentům, antedatace), protože podle něj měly úpravy zakrýt fakt, že policie svou objednávku opravdu změnila. Na státním zastupitelství neuspěl, to případ odložilo.


Čtěte: Stamiliony s otazníkem. Kontrola hospodaření ukázala neradostný stav městské policie

 Eduard Šuster


Byla to výhoda pro zástupce městské policie, kteří reagovali protiútokem. Neznámý pachatel proti nim prý chystal podvod a chtěl jim podstrčit falešnou obuv. „Podstata sporu tkví vtom, že se společnost Xena pokusila MP Praha dodat jednak jinou obuv, než se kterou zvítězila ve veřejné zakázce, obuv, kterou v rámci této zakázky netestovali a nehodnotili strážníci ve výkonu služby, obuv, která nesplňovala některé parametry zadávací dokumentace této veřejné zakázky, a obuv, která byla horší kvality než obuv, se kterou veřejnou zakázku vyhráli,“ shrnuje náměstkyně pro ekonomiku Městské policie Praha Vendula Kožíšková.

Všichni mají pravdu

Jenže jak už víme, policie podezření na podvod nenašla, případ odložila a podle Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 tak učinila správně. Podle názoru policie, který se opíral o znalecké posudky, by nevznikla městské policii dodávkou „upravených bot“ žádná škoda a nebyl prokázán ani úmysl Xeny se obohatit.

Je to paradoxní situace. Ve dvou sporech dostaly obě strany za pravdu, i když pokaždé se posuzovalo něco trochu jiného. Teď do protiútoku přejde opět společnost Xena. „Připravujeme žalobu o náhradu škody a ušlého zisku,“ oznámil její jednatel. V přípravné fázi zakázky přišel prý o 450 tisíc, neodebrané zboží, které je prý stále na skladě, má hodnotu dvou milionů a ušlý zisk tři miliony.

Městská policie ale není ústy své ekonomické náměstkyně stále přesvědčena, že se nestala obětí pokusu o podvod, a také přemýšlí o dalších krocích. „Skutečnost, že v tuto chvíli orgány činné v trestním řízení celou věc odložily, ještě zdaleka neznamená, že tento případ nebude při zjištění dalších skutečností znovu otevřen a dále prověřován,“ říká.

Tendr je potřeba vnímat ve světle toho, že před časem proběhl u městské policie audit některých zakázek a zpráva z něj nebyla příznivá. Ukázala na možná pochybení u zakázek za 293 milionů. Šéf městské policie Eduard Šuster ale situaci ustál. Našel mimo jiné zastání v radním pro bezpečnost Liboru Hadravovi. Ale zpátky ke strážníkům. Boty nakonec mají. Policie vypsala několik menších zakázek, konkrétně tři smlouvy na taktickou nízkou, vysokou a pak letní obuv. Na dodávkách se podílí největší konkurent Xeny, společnost Prabos plus. Poslední smlouvu s ní policie podepsala letos v dubnu za 9,5 milionu korun.

„Dneska dělá pana Čistýho.“ Šlachtu kvůli odposlechům prověřuje GIBS

 Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Přečtěte si také:

Policejní průvan. Ředitel pražských měšťáků má důvod bát se o křeslo

CIF24

Odpovědné veřejné zakázky za miliardy. Stát chce sázet na ekologii a zaměstnanost

Jak vydělat na úsporách. Díky EPC kontraktům mohou radnice významně ušetřit


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).