Menu Zavřít

BOUŘKA STÁLE NA DOSAH

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S P T     T e l e c o m

Schůzka ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma s představiteli hlavních akcionářů SPT Telecom přinesla své ovoce. Zúčastnění, tedy zástupci Fondu národního majetku a nizozemské společnosti KPN, se totiž dohodli, že bude během jednoho až dvou týdnů zveřejněna akcionářská smlouva, jejíž znění je podle ministra Peltráma nevýhodné pro stát.

Tato smlouva byla sepsána po vstupu konsorcia TelSource (jež sdružuje společnosti KPN a Swisscom) do SPT Telecom a popisuje základní práva a závazky akcionářů, způsob výkonu vlastnických práv, podmínky vypověditelnosti smlouvy a sankce při jejím porušení. Zatím není rozhodnuto o zveřejnění dodatků, jež obsahují strategické plány firmy a ukazatele, které musí Telecom každý rok plnit.

CIF24

Účastníci schůzky se rovněž na návrh KPN dohodli, že situaci v Telecomu, včetně hospodaření, prověří nezávislá auditorská firma. Audit bude vypracován během několika měsíců.

Ministr Peltrám i nadále trvá na odvolání zástupce generálního ředitele a místopředsedy představenstva Telecomu Bessela Koka, který prý bránil informacím o činnosti firmy a jednal v rozporu s ministrem. Peltrámovi se totiž nelíbí, že předsedou dozorčí rady byl jmenován ekonom Evžen Kočenda místo jeho favorita, ředitele odboru kontroly Vladimíra Měšťana. Zástupci holandské strany však za Kokem prozatím stojí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).