Menu Zavřít

Bouřky zavařily stavbařům

15. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Nynější bouřky a silné deště komplikují život stavbařům. V Praze někteří z nich museli dočasně přerušit pozemní práce, většinou však s výkyvy počasí v harmonogramech dopředu počítali. Pro další, kteří musí stavby dotáhnout do konce během několika dní, jsou ale průtrže vážnou komplikaci.

Autor: Martin Siebert

„V takovéto průtrži nemůžeme dělat, protože bychom mašiny utopili,“ řekl František Polák, mluvčí Metrostavu, který v metropoli staví například rozsáhlý tunel Blanka na Letné a pod Stromovkou. „Na Letné jsme měli vodopády,“ dodal mluvčí. V Praze tak nyní podle něj dva dny zemní práce nepoběží. Problémy by totiž mohlo mít v dešti například betonování. Přesto však nepřející počasí nepředstavuje podle Poláka tragédii. Firma zahrnuje povětrnostní výkyvy do svých harmonogramů.

KL24

Podobně se vyjádřil i mluvčí společnosti Hochtief CZ Petr Hlavatý. „Je to, jako když sekáte trávu na zahradě. Když začne pršet, tak se schováte, ale jakmile přestane, pokračujete dál,“ uvedl.

Jiné to je ale v případě, když musí firma stihnout „šibeniční“ termín. Například společnost Hans Wendel, která v Praze opravuje tramvajovou trať kolem křižovatky Klapkova-Střelničná u stanice metra Kobylisy, musela po dnešních dopoledních průtržích betonovací práce zcela zastavit. Tramvaje by přitom na opraveném úseku měly jezdit už v sobotu. „Budeme muset dělat i v noci,“ slíbil stavbyvedoucí Pavel Viktorín z Hans Wendel.

  • Našli jste v článku chybu?