Menu Zavřít

BOŽÍ MLÝNY?

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r v n í     i n v e s t i č n í

Proč zrovna nyní, v době, kdy jsou za dveřmi přezkumy licencí všem účastníkům kapitálového trhu, otvírá Komise pro cenné papíry kauzu největšího správce fondů v zemi - První investiční - kde mělo jít o poškozování jejích akcionářů, není schopen nikdo vysvětlit. Zástupci komise tento krok totiž nehodlají nikterak komentovat. „Některé případy nesnesou odkladu a správní řízení prostě probíhají bez ohledu na proces přezkoumávání licencí, uvedla pouze tisková mluvčí komise Šárka Samková.

Účastníci trhu sice odvahu zasáhnout proti mamutímu správci obhospodařujícímu ve svých třinácti fondech kolem 20 miliard korun majetku vítají, důvody nečekaného rozhodnutí komise však vysvětlit nedovedou. „Snad je to o božích mlýnech, které sice melou pomalu, ale jistě, říkají s úsměvem na otázku, komu by mohlo znovuotevření kauzy sloužit.

O co vlastně v případu jde? Jedná se o kauzu podivných obchodů První investiční vůči svým akcionářům z přelomu let 1996 a 1997. Tehdejší předchůdce Komise pro cenné papíry - Úřad pro cenné papíry - jí za to koncem předloňského roku vyměřil desetimilionovou pokutu a nařídil vyměnit lidi v představenstvu. Obě věci společnost splnila. Loni si rovněž tento správce naordinoval radikální zeštíhlovací kúru, včetně přeměny uzavřených fondů na otevřené.

Komise však v novém dopise z konce listopadu loňského roku nově viní První investiční z toho, že do fondů nevrátila aktiva za zhruba 700 milionů korun odčerpaných během výše uvedených rozporuplných transakcí z let 1996 a 1997. První investiční měla tehdy podle komise uskutečnit pro své akcionáře nevýhodné operace především s akciemi Moravskoslezských tepláren, kdy je měla prodat své mateřské firmě IPB za nevýhodnou cenu a banka je pak měla se ziskem prodat dál.

EBF24

Dalším tehdy nejvíce přetřásaným obchodem byly nevýhodné nákupy akcií spřízněného Bankovního holdingu - dřívějšího Bankovního IF - kdy fondy První investiční nakupovaly údajně akcie tohoto holdingu za přemrštěnou cenu.

První investiční se proti nedávnému listopadovému rozhodnutí komise odvolala a předpokládá, že na základě doplněných informací s ní bude správní řízení ukončeno. „Obdrželi jsme totiž nyní usnesení Vrchního soudu, ke kterému jsme se po tehdejším verdiktu Úřadu pro cenné papíry odvolali, a v něm stojí, že vykonavatelnost tohoto tehdejšího rozhodnutí Úřadu pro cenné papíry byla odložena, uvádí tiskový mluvčí První investiční Tomáš Kopřiva. Proto bude podle něj společnost čekat, až jak rozhodne Vrchní soud dále, protože ten má větší právní váhu než rozhodnutí komise.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).