Menu Zavřít

„Božský“ zážitek

24. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Divinis - Wine Bar

Když se před rokem a pár měsíci objevila na rohu Týnské uličky, kolemjdoucí zprvu nahlíželi dovnitř a obdivovali citlivě pojednaný interiér, u vinoték v našich končinách nevídaný. Po třech, čtyřech měsících už býval podnik, nesoucí mile libozvučné jméno Divinis, pravidelně plný. Tak je tomu stále.

bitcoin_skoleni

Jak vinotéka Divinis, dodnes nepřekonaná ukázka nových trendů prodeje vína, vznikla? „Hned zpočátku si dovolím vás opravit, spíše bych se přikláněl k termínu vinný bar,“ odpovídá její provozovatel, sympatický Sicilan Adrian Figura. „Divinis není jen prodej vína, ale nabízí hlavně atmosféru. Naším ,zbožím‘ jsou i pocity hostí. Vše, od polic s lahvemi po poslední popelníček, je citlivě komponováno významným architektem a má v hostu vyvolat veskrze příjemný zážitek. Prvotním motivem bylo vybudovat atmosféru, kterou víno umocní a jídlo dotvoří. Dalo by se mluvit o klubu nebo duševním relaxačním centru. K regeneraci pocitu patří hezké prostředí, příjemný katalyzátor a také zdroj nové energie. S touto myšlenkou jsme Divinis vybudovali.“

Do detailu vyladěný interiér, spojující modernu s uměřenou dávkou tradicionalismu, aby si každý našel důvod, proč sem zajít, svěží, lehká sicilská kuchyně a vína. Mají jich na sto padesát druhů, všechna z Itálie. „Nemám potřebu zahltit hosta nabídkou stovek a stovek všech vín, která v mé zemi existují,“ vysvětluje Figura. „Nabízíme jim jakousi selekci, která může být základní ,učebnicí‘ při nelehkém pronikání do tajů vinařství v Itálii. Zastoupeny jsou možná ne vždy nejlepší, ale jistě nejtypičtější sklepy ze všech oblastí. Namátkou: Villa Gemma z Abruzza, Capanelle z Toskánska, Adeodato zastupující Marche, Unterebner z Alto Adige…“

  • Našli jste v článku chybu?