Menu Zavřít

BRALY A PRALY?

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

WestLB

DÜSSELDORF (Spiegel Online, Die Welt) – Státní zastupitelství v Düsseldorfu minulý týden oznámilo, že je na stopě největšího případu praní špinavých peněz v dějinách Spolkové republiky. Z dosud zveřejněných informací vyplývá, že jistá východoevropská obchodní skupina využívala od roku 1997 služeb čtyř německých bank. Souhrnná výše nelegálních transakcí činí sedm miliard marek. Zhruba 3,7 miliardy měly projít přes veřejnoprávní Westdeutsche Landesbank (WestLB), dalšími štacemi byly údajně Deutscher, Dres–dner a Commerzbank.

Oficiálně dosud nejmenovaný podezřelý konglomerát, za nejž Wall Street Journal označil ruský firemní kolos Trans World Group, neomezil aktivitu pouze na Německo. V sousedních státech, píše list, uložil dalších osm miliard marek.

Vyšetřovatelé například zjistili, že Westdeutsche Bank přijala od jisté firmy z britských Panenských ostrovů 1,2 miliardy marek. Předchozí zastávkou tohoto obnosu byla neexistující United Global Bank s udávaným sídlem na Západní Samoe. „Reagovali jsme zavčas a pochybná konta jsme k 31. prosinci minulého roku zrušili, oznámil jeden z mluvčích WestLB. Po třech letech, dodává tisk. Bezprostředním podnětem k ukončení obchodních vztahů se prý stalo varování Spolkového svazu veřejných bank, které upozornilo na zneužívání bankovních služeb ze strany ruské společnosti. Obvinění z praní peněz Westdeutsche Bank popírá.

Německá média spekulují, že za nelegálním tokem peněz stojí tiskový magnát Boris Berezovskij (toho času na útěku) a bývalý Jelcinův důvěrník Roman Abramovič, který drží čtyřicet procent v šesté největší ruské firmě Sibněfť. Dobře informované kruhy tvrdí, že vliv na rozhodování hlavy státu obohatil Abramovičovu peněženku o miliony dolarů. A právě k ukrytí těchto peněz mohly posloužit transfery na západ.

WT100

Na seznamu možných viníků je i vlastník Norilského niklového kombinátu (největšího producenta tohoto kovu na světě), ruský magnát Vladimir Potanin.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).