Menu Zavřít

Brána do profi světa

4. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Malá, ale výkonná zrcadlovka fotografuje kvalitně

Možnost osahat si nový model zrcadlovky od Nikonu, určený pro náročné amatéry či začínající profesionály, byla příjemná. Technologie D60 není až tak převratná ve srovnání s předchůdci, ovšem Nikon tuto zrcadlovku skvěle konsolidoval, doplnil pár příjemných zlepšení a praktický fotoaparát, vhodný i pro náročnější tvorbu, je na světě.
Zdá se, že už konečně skončila doba honby za megapixely. Už šest až sedm megapixelů rozlišení umožňuje vytvářet až metrové zvětšeniny a cokoliv navíc pro běžné fotografování znamená jen prodlevy při přesouvání ohromného množství dat z aparátu do počítače. A další při úpravách v nějakém korekčním programu, třeba ve photoshopu. Zvláště pokud použitý počítač patří mezi postarší kousky, kdy mezi každou operací, ať už dobarvením nebo vyvážením bílé, vzniká pauza na kafe a tiramisu, vyplněná zuřivým počítáním. D60 má rozlišení čipu 10,2 milionu efektivních pixelů, což je totožné rozlišení ve srovnání s předchozím modelem a také opravdu víc než dost. Příjemné je i to, že výrobce se soustředil na problémy, které provázejí digitální fotoaparáty v praxi a jsou mnohdy daleko nepříjemnější než případné nižší rozlišení snímků. Čip D60 má rozměr formátu DX, tedy 23,6 krát 15,8 milimetru. Ohniskovou délku použitého objektivu prodlužuje o padesát procent a je vybavený protiprachovou ochranou, což je opravdu podstatné vylepšení. Nic než jemný prach, který se dostane přes všechny zábrany v podobě nejrůznějších těsnění, neodepíše digitální fotoaparát zbytečněji. Před čipem je posazený filtr, který ze sebe technologií Air Flow dokáže prach „opláchnout“. Mimo to filtr brání vzniku moaré na snímcích. Další významné vylepšení spočívá v minimalizaci doby startu. Velká bolest mnoha jinak skvělých digitálů v podobě startu v řádu vteřin se nekoná, D60 nastartuje po stisknutí zapínacího tlačítka za méně než 0,2 vteřiny, což je lidským vnímáním téměř nepostihnutelná prodleva. Subjektivní dojem je tedy jasný, okamžitý start a připravenost fotografovat ihned po zapnutí. Nikon D60 podporuje výměnu objektivů, ovšem s jedním výrazným omezením. V automatickém režimu ostření je D60 schopný spolupracovat pouze s objektivy, které mají uvnitř těla samostatné motorky pro ostření. Jdou samozřejmě aplikovat i objektivy, které spoléhají na motor v těle aparátu, ovšem s takovými je možné pouze ruční ostření. D60 má klasický kruhový volič režimů s automatem (s možností uživatelského zásahu do programu), prioritu času, clony a úplný manuální režim. Přístroj nabízí také obvyklé scénické režimy, vypnutý blesk, portrét, krajinu, děti, sport a noční režim. Program sport má zajímavou vychytávku zvanou tracking, tedy sledování. Autofokus při této volbě dokáže udržet v rovině ostrosti i předmět pohybující se napříč snímkem, což je vhodné například pro zachycení dynamických scén, jako jsou start letadla nebo závody motocyklů. Zajímavá je možnost fotografování sekvencí v rytmu tří snímků za sekundu, kdy lze vytvořit záznam až sta po sobě jdoucích záběrů ve formátu JPEG. Poměr stran je klasický pohlednicový, tedy 10:15, měření expozice je multisegmentové, s prioritou středu nebo bodové, přičemž autofokus je tříbodový.
Nikon zasluhuje jedničku s hvězdičkou za ergonomii. Tak přirozené a intuitivní ovládání snad v současnosti nemá nikdo na trhu a například Samsung by se leccos mohl o přirozenosti manipulace s půlkilovým přístrojem naučit. Geniálně vyřešený je také displej, který ovládá pod hledáčkem umístěné čidlo. Jakmile foťák přiložíte k oku, čidlo displej vypne a po oddálení zase zapne. Ve dvou hlavních menu je možné jako obvykle nastavit kde co, přidávat popisky do EXIF snímků, za samostatnou zmínku ale stojí retuše d-light, která může být aktivní „on-line“ už při fotografování a dokáže upravit šum způsobený například znečištěným objektivem.
Celý balík techniky slouží k vytváření ostrých, precizních fotek s perfektní vyvážeností barev. Snad jen při brzkém ránu má automatika sklony barvy trochu rozzuřit a přesycuje, to ale je snadné napravit manuálním vyvážením.

Klady poměr ceny a výkonu vynikající stabilizovaný objektiv ergonomie

KL24

Zápory
omezení typu objektivů

tabulka
NikonD60
Celkový počet pixelů (Mpix) : 10,2 Maximální rozlišení (pixelů) : 3872 x 2592 Typ obrazového senzoru : CCD Úhlopříčka LCD (palců) : 2,5 Rozlišení LCD (pixelů) : 230 000 Čas závěrky : 30 - 1/4000s Citlivost ISO : 100 - 3200 Kompenzace expozice : ano Směrné číslo blesku (m) : 12 Patice pro externí blesk : ano Formát ukládání (RAW/JPEG/TIFF) : ano, ano, ne Typ paměťové karty : SD, SDHC Napájení : akumulátor Hmotnost: 522 g Rozměry (š x v x h) : 126 x 94 x 64 mm
Cena 13 500 Kč včetně DPH (tělo)

  • Našli jste v článku chybu?