Menu Zavřít

Branson chystá koncert na podporu Venezuelanů. Maduro uspořádá vlastní

19. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Britský miliardář Richard Branson uspořádá dobročinný koncert na podporu strádajících Venezuelanů, na kterém chce vybrat kolem 100 milionů dolarů. Dosavadní prezident Venezuely Nicolás Maduro však veškerou pomoc od zdrojů podporujících jeho protivníka Juana Guaidóa odmítá a chystá vlastní koncert.

Bransonův koncert se uskuteční v pátek v kolumbijském městě Cúcuta, těsně za hranicemi s Venezuelou. Vystoupit by na něm měli například zpěváci Manu Chao a Alejandro Sanz či mexická rocková skupina Maná. Britský miliardář očekává, že přímo na místě se sejde až 300 tisíc lidí. Hlavní část vybrané částky má přijít od internetových diváků, kteří se na koncert budou dívat přes stream a zašlou příspěvek na pomoc Venezuelanům.

„Venezuela se bohužel nestala tou utopií, ve kterou dosavadní i předešlá vláda doufaly, a to vyústilo v situaci, kdy lidé doslova umírají kvůli nedostatečné lékařské péči,“ vysvětlil své pohnutky Branson, který se při přípravě koncertu radil s Guaidóem. Vybrané prostředky chce použít právě na zdravotní péči.

Branson však může při snaze dostat humanitární pomoc do Venezuely, která se zmítá v nejhorší hospodářské krizi ve své historii, narazit na problém. Režim dosavadního prezidenta Madura se snaží zabránit, aby se do země dostaly potraviny a léky od dárců, kteří podpořili jeho rivala Guaidóa. Zastavil tak už například pomoc ze Spojených států, kterou Maduro označil za past.


Jak proměnit bezcenný bolívar ve zlato. Maduro nechává amatéry drancovat minerální bohatství

 Venezuelský prezident Nicolás Maduro


Podporu z Ruska Maduro naopak přijímá. „Ve středu legálně dorazí 300 tun humanitární pomoci z Ruska,“ oznámil. V minulém týdnu bylo do Venezuely dopraveno přes 60 kontejnerů s 933 tunami léků z ciziny, hlavně z Číny a z Kuby.

Reakcí Madurova režimu na Bransonův záměr je uspořádání vlastního velkého koncertu, který by se měl uskutečnit v sobotu a v neděli. „Je to zoufalství,“ prohlásil o snahách Madurova režimu Guaidó. „Rozhodují se, jestli pustit do země pomoc a teď přijdou s koncertem. Nevědí, co dělat,“ myslí si.

EBF24

Guaidó se 23. ledna prohlásil za prozatímního prezidenta poté, co parlament označil nový prezidentský mandát Nicoláse Madura za nelegitimní z důvodu, že vzešel z nesvobodných voleb. Guaidóa uznaly za hlavu Venezuely, která čelí hyperinflaci, Spojené státy a další americké země, po nich se přidaly i některé evropské státy.

Dále čtěte:

Esej: Když se tře bolívar s nouzí

Zeman: Guaidó skončí jako Husák, pokud požádá o vojenskou intervenci v cizině

USA uznávají vůdce venezuelské opozice prezidentem, Rusko je varuje před intervencí

Šéf venezuelského parlamentu Guaidó se pokouší o převrat, tvrdí Maduro i armáda

Komentář: Lejno je už ve větráku. Venezuela míří k bankrotu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).