Menu Zavřít

Branson investuje v Saúdské Arábii. Pomůže jí zbavit se závislosti na ropě

3. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Britský miliardář Richard Branson finančně podpoří projekt, který přemění padesátku ostrovů v Saúdské Arábii v luxusní turistické destinace. Pomůže tím arabské zemi realizovat plán, jehož cílem je zbavit se závislosti na ropě.

Saúdská Arábie oznámila záměr vytvořit luxusní rezidence na 34 tisících metrech čtverečních v srpnu. K financování projektu využije státní investiční fond, ale od začátku deklarovala záměr oslovit i zahraniční investory.

Prvním z nich je sedmašedesátiletý Branson, zakladatel skupiny Virgin, pod kterou spadá přes 400 společností. Podle saúdskoarabského ministerstva informací se jedná o jasnou známku toho, že se země otevírá mezinárodnímu turismu.

„Probíhá skvělá etapa v historii této země. Vždycky jsem tvrdil, že není nad osobní zkušenost,“ prohlásil Branson poté, co se byl v Saúdské Arábii osobně podívat.


V čem spočívá Vize 2030? Přečtěte si více

 Ropa v Saúdské Arábii


Saúdská Arábie se snaží přilákat turisty navzdory tomu, že v zemi platí přísné zákony. Například je úplně zakázán prodej alkoholu či návštěva kin nebo divadel. Místní ženy navíc nesmějí studovat ani pracovat a teprve nedávno bylo oznámeno, že od příštího června budou moci řídit auto, což se považuje za velký průlom.

Otevření luxusních rezortů je součástí ekonomického plánu Vize 2030, jehož cílem je zbavit hospodářství závislosti na ropě. Stojí za ním korunní princ Mohammed bin Salmán.

Zavedení Vize 2030 však provázejí počáteční bolesti. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že ekonomika Saúdské Arábie letos poroste jen o 0,4 procenta, přičemž loni rostla o 2 procenta.

CIF24

Vývoj hrubého domácího produktu Saúdské Arábie
zdroj: tradingeconomics.com

Dále čtěte:

Tweet z jiné dimenze: Melania Trumpová chválí Saúdy za podporu žen

Další cíl arabských šejků: po ropě chtějí těžit vodu ve vesmíru

Vstup Aramca na burzu se blíží. Vykáže nejvyšší zisk na světě?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).