Menu Zavřít

Bransonův boj s klimatickou změnou: Ať firmy platí dividendy na obnovitelné zdroje

22. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Britský miliardář Richard Branson přispívá do boje s klimatickou změnou. Firmy by podle něj měly platit dividendy na obnovitelné zdroje, které by se investovaly do vývoje nových technologií. Z toho by mohly těžit právě i platící firmy.

Branson nesouhlasí s tzv. uhlíkovou daní, která je vybíraná podle obsahu uhlíku ve fosilních palivech. Podle Bransona tyto daně, ačkoliv dobře myšlené, nikdy nepřinesly dostatek prostředků a neměly potřebnou podporu veřejnosti ani vlád. Jako příklad uvádí Austrálii, kde nová vláda zrušila zavedení uhlíkové daně, o které se zasadil předchozí kabinet. Zároveň připomíná, že stát Washington na severozápadě USA už dvakrát během dvou let hlasoval proti zavedení této daně.

Zakladatel firmy Virgin vidí řešení v tzv. dividendě na obnovitelnou energii, kterou by měly platit všechny firmy na světě. Její výše by mohla procentuálně odpovídat navrhované uhlíkové dani. Vybrané prostředky by podle něj „nezmizely ve vládních pokladnách“, ale dále by se investovaly do vývoje nových technologií, které využívají obnovitelné zdroje.

Souhlasíte s Bransonovým nápadem na dividendu na obnovitelné zdroje?

Podle Bransona by se díky dividendě vybraly v příštích letech miliardy dolarů, které by zajistily definitivní příklon k obnovitelným zdrojům. To by přineslo i miliony nových pracovních míst, které by vznikly na základě „revoluce v klimatické změně“.

Ceny paliv by podle Bransona sice mohly krátkodobě stoupnout, postupně by se ale díky vyšší konkurenci začaly rapidně snižovat a v budoucnu už by nezdražily. Z nižší ceny paliv by pak profitovala i světová ekonomika.

„Je to win-win situace pro všechny,“ myslí si Branson. „Vítězství pro společnosti, vítězství pro jejich zaměstnance, vítězství veřejnosti, vítězství pro nová pracovní místa, vítězství pro vlády a především vítězství pro náš nádherný svět.“

Umělý břeh za 10 miliard dolarů: New York se obává klimatických změn

 Kromě rozšíření pobřeží by měly Manhattan ochránit také stacionární i odstranitelné bariéry

EBF24

Dále čtěte:

Češi, ropáci Evropy. Špinavější města má už jen Polsko

Blahodárný smog? Znečištěné ovzduší nad Asií zpomaluje globální oteplování

Jak zastavit oteplování: vesmírné zrcadlo a další šílené plány

Umělé ochlazení Země může fungovat, tvrdí američtí geoinženýři

Politická superstar Ocasio-Cortezová o klimatické změně: Máme ještě rodit děti?

Infografika: Jak se zrychluje oteplování Země?

 Infografika, oteplování

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).