Menu Zavřít

Bratislava chtěla rychlé řešení. Stíhačky F-16 za 40 miliard ale dostane až za čtyři roky

20. 9. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Náčelník slovenského generálního štábu Daniel Zmeko tvrdí, že pořízení čtrnácti amerických letounů za 41 miliard korun bylo nejlevnějším řešením. Strojů se nicméně Slováci dočkají až v roce 2022.

„Srovnávali jsme výdaje na 40 roků životnosti i možnosti a podmínky výcviku,“ řekl Zmeko během své pražské návštěvy týdeníku Euro. „Důvodem bylo i to, že jsme potřebovali extrémně rychle řešit plnohodnotnou podporu ze směru vzduch-zem, protože už nemáme bitevní vrtulníky,“ doplnil generál.

Když přitom letos v červenci slovenská vláda rozhodla, že si pořídí nejnovější stíhačky F-16, šlo o poměrně překvapivý krok. Dlouhou dobu se zdálo, že politici v Bratislavě se přiklánějí spíš k evropskému řešení. Diskutovalo se o nákupu či pronájmu čtrnácti supersoniků Jas-39 Gripen ze Švédska.

Nákupem legendárních strojů F-16 se tak slovenské vzdušné síly stávají důležitým partnerem amerického byznysu. Už dřív si za oceánem objednaly devět transportních vrtulníků UH-60 Black Hawk.

Jak nedávno slovenskému deníku SME řekl Orlando Carvalho, viceprezident amerického výrobce Lockheed Martin, první stíhačky pro Bratislavu budou vyrobeny zhruba až v září 2022. Slovensku tak reálně hrozí, že bude několik let bez vlastního nadzvukového letectva, protože nyní používané stíhačky Mig-29 mohou být servisovány jen do roku 2019 či 2020.

V mezidobí by vzdušný prostor nad Slovenskem mohly chránit české gripeny. Ostatně smlouvy o vzájemné spolupráci letectev obou zemí už existují.

WT100

Dále čtěte:

Sýrie omylem sestřelila ruský letoun. Moskva viní Izrael, hrozí odvetou

Bell Helicopter chce stavět vrtulníky v Evropě, jedná s českým Aerem

Příští dny rozhodnou o budoucí výzbroji české armády

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).