Menu Zavřít

Břemeno

2. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Bude-li program koalice natolik reformní, jak slibuje, získá zásluhy i nespokojenost

Prý se o jménech nejedná, neboť nejdříve je třeba uzavřít programové kapitoly koaliční dohody, tvrdili předáci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) ještě minulé úterý odpoledne. Pak však zasedla K9 a ve středu ve dvě ráno oznámil premiér Petr Nečas patnáct jmen pravděpodobných členů vlády. Náhle nevadilo, že strany zatím uzavřely pouze čtyři ze sedmi programových kapitol a že dosud nejednaly o koaličních procedurách. Prý když jsou známí budoucí ministři, programové kompromisy se budou šít na míru a jednání doběhnou rychleji. A také prý ubude vnějších tlaků, dostane-li se veřejnosti kýžených jmen, vysvětlovali trojkoaličníci náhlý spěch s ministerskými nominacemi.
Spíše než o vnější tlaky však šlo o vnitřní pnutí v trojkoalici. Poté, co předminulou neděli vyjednavačka VV Kristýna Kočí v televizi bez okolků řekla, že strana půjde do vlády, jen stane-li se ministrem vnitra její předseda Radek John. O zálusku VV na vnitro se přitom vědělo hned po volbách. Vyvolalo to obavy, jimž tehdy John čelil ujištěním, že kandidátem VV by nebyl spolumajitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta. Pak však vystoupila v televizi brutálně Kočí, a stísněný Nečas musel reagovat. „Čelný představitel této firmy (ABL) Miroslav Zahálka pracuje jako poradce na ministerstvu vnitra – u prvního náměstka Jiřího Komorouse. Dokonce se několikrát k mému překvapení hraničícímu až se zděšením zúčastnil koaličních jednání. Proto jde o vážný problém,“ pravil Nečas předminulé pondělí v televizi. A pohrozil: „Nepřistupuji na žádná ultimáta. Jasně jsem koaličním partnerům řekl, že se mnou je možné vyjednat mnohé, ale vynutit si u mne nelze nic.“ Byla to však hrozba planá, neboť o 24 hodin později si VV – řekněme – vyjednaly vnitro pro Johna. Nečase totiž přitlačila i „topka“. Její první místopředseda Miroslav Kalousek potvrdil médiím, že o spojení Věcí veřejných s ABL od začátku věděl jak premiér Nečas, tak všichni ti, kdo s VV jednali. „Těžko mohu k někomu přistupovat s tím, že mu někde věřím a někde nevěřím. To je pro mne složitý postoj,“ prohlásil Kalousek.
TOP 09 a VV postavily během inkriminované K9 Nečase před hotovou věc: buď nám bude vyhověno, anebo ať si ODS poradí bez nás. Neporadila by si! Volby vyhrála ČSSD a sestavovala by vládu, pokud by Nečas neuspěl. Navíc ve volbách získala ODS 53, zatímco TOP 09 41 a VV 24 mandátů, čili obě dohromady 65 poslanců. Poměr sil 65 ku 53 vysvětluje, proč Nečas musel Schwarzenbergově a Johnově straně ustoupit a riskovat rozlad v ODS. Té totiž před čtrnácti dny na kongresu trochu neuváženě slíbil, že nositelem reforem v příští vládě bude ODS. To se teď však nestane, poněvadž v čele nejdůležitějších reformních ministerstev budou kandidáti „topky“. Strana, jež vznikla teprve před rokem, odlákala ODS asi třetinu bývalých voličů a zbavila jí hegemonie na pravici. To jsou ale paradoxy, není-liž pravda?
„Je jasné, že strana TOP 09 převezme asi největší břímě této vlády,“ komentoval příděl pěti ministerských křesel předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A pokračoval: „Vzali jsme to vědomě na sebe. To je váha, kterou jsme chtěli.“ Zejména v politice je povznášející, když se někdo takhle obětuje! Na ministerstvu financí však bude ministra Kalouska hlídat první náměstek za ODS a reformy rozpočtu včetně daní i zdravotnictví a sociálních věcí, kteréžto resorty budou řídit Jaromír Drábek a Leoš Heger také z TOP 09, chce koordinovat osobně premiér Nečas. Nejen s Kalouskovým, ale i s jeho souhlasem budou příště muset postupovat zástupci státu v ČEZ, ČSA a v dalších strategických firmách se státní účastí. Hlídače v pozici prvního náměstka za ODS dostane na vnitru i John. Bude-li však hlídač dostatečným filtrem mezi ministerstvem a privátní bezpečnostní agenturou ABL, jejíž spolumajitel Bárta stane v čele resortu dopravy, se teprve ukáže. Táž míra nejistoty platí o Kalouskovi. ODS určitě doufá, že si ho osedlala. Při jeho tvrdošíjné povaze však lze očekávat, že se pokusí „modré jezdce“ vyhodit ze sedla.
Nenastanou-li ještě změny, s patnácti členy včetně premiéra je Nečasova ryze maskulinní vláda „nejútlejší“ koaliční vládou od roku 1992. To, že je v ní jen šest zástupců ODS, ale devět z jejich dvou partnerských stran, odpovídá výsledkům voleb. Soudě ze čtvrtečního stanoviska grémia ODS a ohlasů z regionů, bere to na vědomí i většina občanských demokratů. Koalice zaštítěná hlasy 118 poslanců má šanci plnit program, který si vytyčí. Leč pozor! Bude-li to program natolik reformní, jak slibuje, připíše si na své konto nejen zásluhy, ale i nespokojenost těch, jimž reformy způsobí potíže. Za to, že dnes „topce“ a „véčkařům“ ustoupila, si možná bude ODS před příštími parlamentními volbami ještě gratulovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).