Menu Zavřít

Brexit: 5 ran pro anglický fotbal

23. 6. 2016
Autor: Facebook

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie by se zásadně dotklo Premier League. Nejpopulárnější fotbalová liga světa by měla problém se získáváním dalších hvězd, pro investory by však mohlo být levnější kupovat kluby.

Opouštění EU není v zájmu anglického fotbalu. Nad důsledky brexitu pro Premier League se zamyslel portál Goal.com, který uvedl 5 možných dopadů.

1. Ceny hráčů

Předpokládá se, že rozhodnutí vystoupit z Evropské unie by minimálně dočasně znamenalo propad britské měny. Slabší libra by pak měla zásadní vliv na cenu hráčů. Anglické kluby, které jsou zvyklé skupovat největší hvězdy z celého světa, by byly postaveny před nutnost platit za fotbalisty mnohem vyšší sumy. Hráči jako Paul Pogba by mohli stát až o několik milionů liber více.

2. Investiční možnosti

Slabší libra by naopak mohla zvýšit atraktivitu jednotlivých klubů pro potenciální investory. V Anglii už jsou zvyklí na zahraniční majitele a tento trend by mohl ještě eskalovat. Pořídit si přední tým by v případě brexitu bylo levnější. Přímo se nabízí další investice z Číny. Naposledy ovládli Číňané sestupující Aston Villu, brzy by mohly následovat i další kluby.

3. Schopnost získávat hráče

V současnosti působí v nejvyšší anglické soutěži jen 35 domácích hráčů. Kluby těží z toho, že nejsou nijak omezovány při podepisování hráčů ze zemí Evropské unie, což by se v případě brexitu mohlo změnit. Je samozřejmě možné, že by se Británie s Evropou dohodla na pokračování volného pohybu pracovní síly, ale nelze na to spoléhat. V nejhorším případě by platily stejné směrnice jako v případě hráčů mimo EU, kteří mohou do Británie volně přestoupit, pokud odehráli určitý počet mezistátních zápasů. Portál Goal.com připomíná, že kdyby taková pravidla platila v minulosti, do Anglie by se nemohli dostat takoví hráči jako Eric Cantona nebo Cristiano Ronaldo.

EBF24

Přečtěte si, jaké dopady by mohl mít brexit:

Co by znamenal brexit? Chaos v EU, možná i demisi Camerona

David Cameron

4. Pracovní povolení

Fotbalisté z Latinské Ameriky si při přesunu do Británie musí složitě vyřizovat pracovní povolení. Běžnou praxí tak bylo hráče koupit, poslat jej na hostování do jiné země EU, kdy získali evropské občanství, a následně přivést na ostrovy. I o tuto možnost by Premier League přišla.

5. Přestupy mladých hráčů

Pravidla mezinárodní fotbalové federace FIFA pro přestupy mladých hráčů jsou striktní. Mladíci do osmnácti let do zahraničí přestupovat nesmí. Výjimku tvoří přestupy v rámci Evropské unie, které jsou pro fotbalisty od 16 do 18 let povolené. S trochou nadsázky se dá říci, že kdyby Británie z EU vystoupila, mohly by anglické týmy zavřít oddělení zahraničního skautingu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).