Menu Zavřít

Brexit bez dohody si přeje 28 procent britských voličů

26. 6. 2019
Autor: čtk

Odchod své země z Evropské unie bez dohody o podmínkách vystoupení vidí jako ideální vyústění brexitového procesu 28 procent britských voličů. Takový je alespoň výsledek nového průzkumu agentury YouGov pro deník The Times. Údaje z posledního roku nasvědčují tomu, že podpora pro zmíněnou variantu pomalu roste, zastánců setrvání v EU je ale stále výrazně více.

YouGov se na preferovanou podobu brexitu ptal 1680 dospělých Britů a 43 procent z nich uvedlo, že jejich první volbou by bylo zrušení odchodu z unie. Zbylí respondenti se přiklonili k odchodu z EU na základě dohody zahrnující setrvání v jednotném unijním trhu a celní unii (16 procent), nebo k odchodu podle podmínek „rozvodové“ dohody uzavřené loni v listopadu (13 procent).

Věříte, že Velká Británie opustí Evropskou unii?

Podpora pro brexit bez dohody, který by znamenal potřebu kontrol zboží na britských hranicích a mohl by také přinést zavedení cel, zřejmě mezi britskými voliči pomalu roste. V březnové anketě YouGov tuto možnost upřednostnilo 23 procent dotázaných, o dva měsíce dříve to bylo 22 procent. Loni v září uvedlo jen 18 procent respondentů tuto podobou odchodu z unie jako variantu, s níž by byli spokojeni.

„Jedním z následků kandidatury Borise (Johnsona na pozici lídra konzervativců) a jeho premiérství bude legitimizace brexitu bez dohody. Podpora roste. Zastánci odchodu jej začnou vnímat jako jediný 'skutečný' brexit. Všechno ostatní pak jako 'zradu',“ napsal dnes na twitteru politolog Univerzity v Kentu Matthew Goodwin.

Řada britských komentátorů zároveň uvádí, že o možnosti odchodu bez dohody se před referendem z roku 2016 příliš nemluvilo. Někteří připisují rostoucí podporu pro toto vyústění i končící premiérce Therese Mayové a jejímu nesčetněkrát opakovanému sloganu „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“.

Kde by tvrdý brexit bolel nejvíc?

MMF24

Čtěte také:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit na mrtvém bodě. Jednání vlády s opozicí končí bez dohody

Blíží se konec. Mayová v pátek rezignuje, píše britský tisk

Mayová končí, trable nikoli

Británie odejde z EU do listopadu, myslí si šéf EK Juncker

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).