Menu Zavřít

Brexit je stále jen na papíře. Češi dál obchodují s Británií

20. 6. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

České podniky rok po rozhodnutí Britů o odchodu z EU oslabení vzájemného obchodu nezaznamenaly. Vyplývá to z ankety mezi zaměstnavatelskými a exportními asociacemi. Podle expertů bude brexit dlouhý proces a řada dopadů bude rozložena v delším časovém horizontu. Přesná podoba brexitu je i kvůli nedávným volbám nejasná, takže jeho hlavním dopadem je zatím jen nejistota, vyplývá z vyjádření firem.

„Brexit se zatím neprojevil nijak výrazně, jde pořád jen o rozhodnutí, které je takříkajíc 'na papíře'. Byť je, jak to dnes vypadá, neměnné, projevuje se zatím spíše v hodnocení budoucích rizik a při rozhodování o další strategii investorů a exportérů,“ řekl předseda Sdružení pro zahraniční investice Kamil Blažek. Strategie firem proto podle něj často spočívá buď v odsouvání rozhodnutí o investici, nebo v upřednostnění jiné destinace. U exportérů je nejčastější strategií pokračovat v dosavadním kurzu a připravovat se na možné změny, dodal.

Po referendu nebylo jasné, do kdy budou platit stávající pravidla a od kdy budou platit pravidla nová. Ani rok poté to není jasné, upozornila analytička Hospodářské komory Karina Kubelková. Kontrakty navíc podle ní bývají uzavírány na delší dobu než jeden rok a ty dobíhající jsou průběžně obnovovány. Na obchodu s Velkou Británií není brexit patrný, podotkla.

Kam putuje český export Český export Zdroj: ČSÚ

Export a import zatím fungují na stejné bázi, doplnil prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Jediné signály jsou podle něj u investic, kdy některé firmy z Británie i z Česka vyčkávají, jaké budou konečné dohody a jestli nebude jejich kapitál ve střednědobém horizontu ohrožen. Zatím se nic nezměnilo, brexit ještě nezačal, uvedl mluvčí Sdružení automobilových dopravců Martin Felix.

Pokles ve vývozu do Británie za čtyři měsíce letošního roku meziročně činí čtyři procenta, uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Velký propad podle něj nastal u malých komodit, jako jsou nápoje a tabák, minerální paliva či živočišné a rostlinné oleje. U automobilů a strojů byl pokles 3,5 procenta. „Pokles exportu v tuto chvíli pravděpodobně ještě nesouvisí s brexitem,“ poznamenal.


Přečtěte si o vystoupení a možném návratu Británie:

Rozmyslí si Británie brexit? Dveře máte otevřené, vzkazují Německo a Francie

 Britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron


Británie je čtvrtou největší vývozní destinací pro české exportéry, takže zachování volného obchodu s ní je pro české firmy prioritou. Na britském trhu přímo působí okolo stovky českých firem, například Škoda, Lasvit či Linet, připomněl ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin.

Tvrdý brexit by byl problém
Pokud by se však naplnil scénář takzvaného tvrdého brexitu, na českém exportu by se to určitě poklesem projevilo. Exportéři věří, že tvrdý brexit, který by znamenal úplný odchod Británie z jednotného trhu Evropské unie, nenastane. „Politici sice teď při vyjednávání dělají ramena, ale nakonec budou muset Británie a Evropská unie najít kompromisní řešení. Zatím není potřeba bít na poplach, ale připraveni musíme být,“ uvedl Daněk.

V těchto dnech, tedy rok poté, co o odchodu své země z EU rozhodli Britové v referendu, naplno začíná vyjednávání, které nemá v historii evropské integrace obdoby. Londýn předpokládá odchod z unijního jednotného trhu, neboť odmítá s ním spojené povinnosti, především volný pohyb osob. Britové místo toho chtějí s unií vyjednat novou dohodu o volném obchodu a novou celní dohodu.

MMF24

Dále čtěte:

Další poražená premiérka. Britské volby oslabily i šéfku skotských nacionalistů

Pomsta eurofilů. Konzervativci volby vyhráli i prohráli

Komentář: Není nad vítěznou střelu do vlastní brány aneb Daň za Alzheimera

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).