Menu Zavřít

Brexit mu přináší nejistotu, přesto zůstane Gibraltar věrný Británii

31. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Obyvatelé Gibraltaru v drtivé většině nesouhlasí s odchodem Velké Británie z Evropské unie. Kvůli brexitu na ně navíc dost možná čekají horší pracovní podmínky. Přesto zůstávají Británii věrní. Považují ji za součást své identity.

Gibraltar se v loňském referendu o brexitu vyjádřil jasně pro setrvání v Evropské unii. Většinový názor Britů tenkrát podpořila jen čtyři procenta místních. Odchod z unie pro ně navíc může mít bolestivé následky – například ztížené cestování do Španělska, kam jich denně dojíždí deset tisíc za prací.

„Bylo to totální zemětřesení, ráno jsem propadl panice,“ vzpomíná právník Damon Bossino, pětačtyřicetiletý rodák z Gibraltaru, na výsledky červnového referenda. Ihned si vzpomněl na své dětství, kdy byly hranice do Španělska uzavřeny na příkaz diktátora Francisca Franca. „Byla to naše Berlínská zeď. Franco nám dokonce odstřihl telefony. Šlo o naprostou blokádu,“ říká.

Stejné pocity mu evokovalo i pro něj šokující rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii. Neočekává sice, že by se znovu zaváděla podobná drastická opatření, vztahy se Španělskem to však zkomplikovat může. Vše bude záležet na bilaterální dohodě mezi Madridem a Londýnem. Pokud by s ní byl problém, mohlo by to pro obyvatele Gibraltaru znamenat ztížené překračování hranic. Ve Španělsku přitom mají práci i rodiny.


Nečekaní spojenci: Británie chce úzce spolupracovat se Španělskem

 Gibraltar, ilustrační foto


Ochutnávku možných dopadů přinesl rok 2013, kdy Španělsko zpřísnilo hraniční kontroly, což s sebou neslo mnohahodinové dopravní kolony a další potíže. Ke zklidnění situace nakonec musela přispět Evropská komise.

Madrid už se snažil situace využít a obyvatelům Gibraltaru nabídl dvojí občanství a možnost setrvat v EU, výměnou za sdílenou suverenitu nad oblastí. Se stejným návrhem přišel už v roce 2002, ihned byl však odmítnut. Ten samý výsledek se dá očekávat i tentokrát. „Pro nás je to otázka identity,“ vysvětluje účetní Alfredo Vazquez příslušnost k Británii.

EBF24

Navzdory všem možným rizikům si obyvatelé jižního cípu Evropy zachovávají optimismus. „Vždy jsme byli vynalézaví lidé, pokaždé si nějak poradíme,“ ubezpečuje Bossino. Stejný názor zastává i nejvyšší gibraltarský ministr Fabian Picardo, který tvrdí, že se Gibraltar nestane obětí brexitu. „Určitě to není nic ke slavení, ale určitě se nebudeme ničeho bát,“ řekl v parlamentu. Zároveň zdůraznil, že otázka změny státní suverenity není na místě. „Gibraltar nebude ničí vyjednávací položkou,“ vzkázal.

Přečtěte si komentáře k brexitu:

Pavel Páral: Brexit natvrdle

Vladan Gallistl: Hard brexit bude více bolet Brity

Miroslav Zámečník: Pěkné grafy z Bílé knihy o brexitu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).