Menu Zavřít

Brexit se přiblížil. Prováděcí zákon prošel parlamentem hladce

20. 12. 2019
Autor: čtk

Dolní sněmovna britského parlamentu dnes podle očekávání ve druhém čtení hladce schválila prováděcí zákon k brexitové dohodě, kterou s Evropskou unií vyjednal premiér Boris Johnson. Zákon nyní zamíří do výborů a závěrečné hlasování se očekává v lednu. Poté, co Johnsonova Konzervativní strana v předčasných volbách získala v parlamentní dolní komoře většinu, by však už nic nemělo zabránit tomu, aby Británie evropský blok na konci ledna 2020 opustila.

Poslanci dnes prováděcí zákon schválili poměrem hlasů 358 ku 234. Odchod Spojeného království z EU k 31. lednu, jak slíbil Johnson v nedávné předvolební kampani, je po dnešním hlasování téměř jistý. Rozlukovou dohodu by měl bez potíží potvrdit také Evropský parlament. Britové evropský blok opouštějí po 46 letech.

Evropská komise na dnešní zásadní krok pro dokončení brexitového procesu reagovala prohlášením, že také Evropská unie je připravena podniknout formální kroky k dovršení dohody.

Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení brexitu?

Dnešní hladké schválení prováděcího zákona se očekávalo, neboť Johnsonovi konzervativci mají v Dolní sněmovně po předčasných volbách z minulého čtvrtka pohodlnou většinu s převahou 80 poslanců nad všemi ostatními stranami. Johnsonově předchůdkyni v premiérském úřadě Therese Mayové se v rozpolceném parlamentu nepodařilo brexitovou dohodu prosadit ani na třetí pokus.

Pro Británii se po 31. lednu zatím mnoho nezmění. Ještě do konce příštího roku budou v zemi dál platit unijní pravidla, Britové na ně ale už nebudou mít žádný vliv.

Přečtěte si:

Výsledky voleb jsou zoufalým zklamáním, prohlásil Corbyn. Labouristé podle něj ale argumentačně vyhráli
 Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn

Čtěte také:

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

Corbyn by při novém referendu zůstal neutrální. Bez brexitu ekonomiku neoživíme, tvrdí Johnson

Bude britské zdravotnictví na prodej? Američané mají zájem, tvrdí Corbyn

Británie odejde z EU na konci ledna, oznámil Johnson po drtivém vítězství

ebf - tip - debata

Sturgeonová chce další referendum o skotské nezávislosti. Johnson to odmítá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).