Menu Zavřít

Brexit začíná. Mayová aktivovala článek 50 a zahájila dvouletý odpočet

29. 3. 2017
Autor: čtk

Velká Británie dnes formálně oznámila Evropské unii svůj záměr odejít. Očekávaný krok potvrdil předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle unijních smluv tak nyní začíná dvouleté vyjednávání o podobě a podmínkách brexitu.

Dopis britské premiérky Theresy Mayové přinesl Tuskovi britský velvyslanec při EU Tim Barrow devět měsíců poté, co o britském konci v EU rozhodli občané země v referendu.

Tusk, jehož prohlášení pro média se očekává v nejbližší době, chce brzy předložit ostatním 27 zemím unie návrh politických mantinelů pro vyjednávání o brexitu. Potvrdit by je měl mimořádný summit za měsíc.

Tusk: Evropská sedmadvacítka bude v jednáních o brexitu jednotná
Ostatních 27 zemí Evropské unie bude při jednání s Velkou Británií o odchodu ze společenství postupovat jednotně a rozhodně. Novinářům to řekl v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk krátce poté, co dnes obdržel dopis britské premiérky Theresy Mayové s formálním oznámením záměru Londýna z unie odejít. V jednáních podle něj bude cílem minimalizovat nejistotu pro občany, podniky i samotné členské země unie.

„Co ještě dodat? Už teď nám chybíte,“ ukončil Tusk své stručné vystoupení před novináři. Nemá podle něj smysl předstírat, že dnešek je v Bruselu či v Londýně šťastný den.

Na jejich základě pak Evropská komise navrhne konkrétní mandát pro jednání, který po schválení členskými zeměmi bude z unijní strany do praxe uvádět tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Zaorálek okomentoval situaci na Twitteru:

Komplikované a bezprecedentní rozhovory tak fakticky začnou zřejmě až koncem května či v červnu. Podle Barnierových představ by měly skončit někdy v říjnu 2018 tak, aby se Británie mohla zcela mimo EU ocitnout na jaře roku 2019.


Přečtěte si komentáře k brexitu:

Vladan Gallistl: Hard brexit bude více bolet Brity

Pavel Páral: Brexit natvrdle

Miroslav Zámečník: Pěkné grafy z Bílé knihy o brexitu


Spuštění brexitu potvrdila Mayová v britském parlamentu. Dodala, že má plán na nové zvláštní partnerství s unií. S Bruselem chce mít „nový, speciální a hluboký vztah“. Londýn podle ní rovněž hodlá co nejdříve zaručit práva občanů EU v Británii.

Sobotka: Česko bude hájit zájmy svých občanů
Česká republika bude při vyjednáváních o odchodu Velké Británie z Evropské unie hájit práva svých občanů žijících v Británii. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prioritou je také udržení obchodních vztahů, aby nebyl ohrožen export a pracovní místa, dodal. Sobotka doufá, že vznikne co nejmenší příkop mezi Británií a Evropskou unií.

Premiérka také řekla, že dnešek je historickým bodem, z nějž není návratu. „Británie opouští Evropskou unii,“ prohlásila Mayová. Brexit je podle ní jedinečnou příležitostí. „Je to šance pro dnešní generaci, jak vybudovat lepší budoucnost,“ dodala.

Spuštění brexitu na Twitteru komentoval i Tomáš Prouza:

ebf - tip - debata


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro:

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí

Po celé Evropě panuje velký strach a musí se řešit, říká britský exministr financí Alistair Darling.

Zaorálek: Není to šťastný den pro unii
Český ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítá trestání Velké Británie za odchod z Evropské unie. Země podle něj byla dobrým partnerem a doufá, že jím i zůstane. Oficiální začátek brexitu neznamená pro unii šťastný den, řekl během jednání vlády. Jedná se podle něj naopak o neštěstí.

Zaorálek dnes opakovaně situaci přirovnal k náročnému rozvodu. „Británie bude požadovat něco na způsob dohody o volném obchodu, to znamená v podstatě jen omezení na tarify. Je to dohoda, která znamená naprosto novou situaci,“ uvedl. Pro Brity v takovém uspořádání podle něj bude všechno těžší, počínaje obchodem.

S odkazem na koncept britské zahraniční politiky z 19. století Zaorálek řekl, že izolace dnes nemůže být skvělá. „Pro mě je to nepochopitelné rozhodnutí k izolaci v době, kdy je to opravdu jen izolace,“ řekl. Neumí si představit, že by byl odchod pro Brity komfortní. „Nezávidím to Britům, ale ani nám. Je to špatně pro nás, pro Čechy, pro Evropu. Toto není slavný den Evropské unie, je to den, který pokládám za neštěstí,“ řekl.

Přesto Česko nestojí o to, aby se unie snažila při vyjednávání dohody Brity trestat. „Neměli bychom mít pozici, že v EU jsme, protože se bojíme odejít a toho, jak nás potrestají. V EU bychom měli být proto, že nám přináší prospěch a užitek,“ řekl. Pro Evropany má podle něj velkou cenu zachránit maximum ze vzájemných ekonomických, politických a strategických vztahů.

Čtěte také:

Obchod mezi Německem a Británií kvůli brexitu slábne

Esej: Konec krásné epochy Evropské unie

Volný trh a kontrola migrace: většina Britů by je podle průzkumu uvítala


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).